Pieczone pałki z kurczaka w miodzie

Bez ogródek i bez ściemy. Zrobiłem dzisiaj perfekcyjny obiad. Oczywiście w miarę moich możliwości 🙂 Pałki z kurczaka w ten sposób, w dodatku robiąc przy okazji ziemniaki pieczone i buraki, robiłem pierwszy raz. No i jak to przy pierwszych razach bywa, wyszło rewelacyjnie. No ale ja jestem facetem 😉

Generalnie te pałki z podudzi kurczaka robiłem dla siebie i dla Ninki, która bardzo sobie chwali takowe z jednej sieci fast foodów na trzy litery. Niestety dzieci tak mają. Jednak Ninka nawet w tej sieci jadła kurczaki bez panierki. Więc moja podudzia miały spełniać co najmniej założenie o braku panierki (co w normalnym żywieniu pałkami z kurczaka jest raczej normalne), ale też nie mogły być jakkolwiek ostre, pikantne, „przeprawione”.

Więc uznałem, że zrobię w miodzie. Delikatne, faktycznie bez przesadnej ilości przypraw. Jedynie, nie zapominajcie o tym, trzeba dość mocno posolić. Znaczy oczywiście, żeby nie przesolić (znacie konsekwencje;), ale nie tak ciut, a trochę więcej.

No i wyszły pycha. Naprawdę. Polecam.

Metryczka: 

Czas przygotowania: 10 minut

Czas marynowania: co najmniej 1 godzina

Czas pieczenia: 2 godziny

Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: 3 – 4 porcje

Ile ma kalorii: trochę ma, chyba że sobie darujecie skórki 🙂

Składniki na pałeczki z kurczaka:

  • 9 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • oliwa z oliwek
  • czarny mielony pieprz
  • sól
  • słodka suszona czerwona papryka

Przepis na podudzia z kurczaka:

Przepis na pałeczki z kurczaka jest dość prosty, jednak nie wyjdą dobre bez wcześniejszego zamarynowania. Ja zrobiłem to tak:

Podudzia kurczaka dokładnie umyłem i oczyściłem z resztek piór (zdarzają się). Osuszyłem ręcznikiem papierowym. Przełożyłem do miski i dodałem dwie łyżki miodu, szczyptę mielonego pieprzu, dość sporo soli, szczyptę słodkiej papryki. Zalałem oliwą z oliwek. Dokładnie ręką wymieszałem, przykryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika na kilka godzin (dokładnie na 5 godzin,ale myślę że nawet godzina wystarczy).

Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni Celsjusza. Podudzia przełożyłem do szklanego naczynia do pieczenia (widać go na zdjęciach), przykryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika.

Po godzinie wymieszałem pałeczki i ściągnąłem folię. Piekłem 30 minut, po czym wymieszałem i przykryłem znów folią (na 15 minut).

Po 15 minutach pieczenia znów pod folią, znów ją ściągnąłem i piekłem jeszcze przez 15 minut. Pałki powinny być lekko zrumienione. Powinno się też z nich wytopić sporo tłuszczu (też widać na zdjęciach poniżej). Danie gotowe. Smacznego!

Ja podałem z moimi pieczonymi ziemniakami i burakami pieczonymi na słodko. Wszystko można zrobić na raz w piekarniku. Smakuje świetnie. Polecam.

baner_eboka

podudzia-z-kurczaka

podudzia-z-kurczaka-w-miodzie

pieczenie-paleczek-z-kurczaka

paleczki-z-kurczaka-w-miodzie

paleczki-z-kurczaka-pieczone

paleczki-z-kurczaka-marynata

marynata-do-kurczaka

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273