Mus z daktyli

To co poniżej napisane to prawda. Doceńcie! Wpis gościnny Kai.

„Osobnego przepisu na mus wcale mi się nie chciało pisać, ale autor bloga (patrz szef i tyran – co najlepsze, twierdzi, że tyranem wcale nie jest, ba, nawet przedstawia na to dowody) mnie do tego zmusił. Pod groźbą nieopublikowania reszty moich przepisów uległam – napisałam. Może miał trochę racji – mus jest uniwersalny, można go używać do wielu potraw.

Mus z daktyli poznałam robiąc po raz pierwszy „sticky toffee pudding”. To fajna i zdrowsza alternatywa dla cukru czy dżemów, a przy tym ma bardzo ciekawy smak oraz łatwo i szybko się go robi. Okazuje się, że niektórzy dodają do musu np. kakao i nazywają to Nutellą… tak daleko bym nie szła, ale mogę zapewnić, że smak jest wyśmienity.

Musu można używać zamiast cukru do niektórych ciast lub jako dodatek do gotowych potraw – naleśników, wegańskich placków, pancaków, shake’ów! Idealnie pasuje też do naturalnego jogurty!”

Metryczka: 

Czas przygotowania: 10 minut

Dla ilu osób: wychodzi z tego filiżanka musu – przypomnę, że je się go jako dodatek, nie jako danie zasadnicze…

Ile to ma kalorii: suszone owoce są dosyć kaloryczne, ale to zdrowe kalorie

Składniki na uniwersalny mus z daktyli:

  • 200 g suszonych daktyli
  • woda

Przepis (tyrańsko wymuszony):

W małym rondlu gotujemy w niewielkiej ilości wody daktyle. Powinny się gotować ok. 5-10 minut. Po tym czasie odcedzamy je i blendujemy na mus. Gotowe! Smacznego!

baner_eboka

mus_z_daktyli_Kai

Zobacz podobne przepisy:

    Nic nie znaleziono

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273