Sałatka rzymska po polsku

Ninka ostatnio złapała jakąś dziwną jelitówkę i przez ostatnie dni nie miała kompletnie apetytu. Naprawdę tak jak ona nie ma apetytu (chociaż czasem oczywiście ma), tak tym razem nie pamiętam, żeby aż tak bardzo nie chciała jeść. No ale mam nadzieje, że wszystko wraca do normy. Dzisiaj już zażyczyła sobie sałatkę, swoją ulubioną z grzankami. Bardzo wiosenną, lekką aczkolwiek sycącą. Napiszę Wam jak ją przygotować (prościzna, jak to na Prymitywnej), ale obiecałem też Nince, że będzie mogła cokolwiek napisać od siebie. Więc wklejam też słowo od mojej córci. Może ona też kiedyś zacznie gotować i o tym pisać?

Tu będzie słowo od Ninki jak je napisze 🙂 Jeszcze nie napisała, chociaż obiecała, że napisze. Jak się nic nie pojawi, znaczy że „się nie chciało”, albo „nie wiedziałam co”, albo jakaś inna mało znacząca wymówka. Jednak liczę, że napiszę. Czekam 🙂 

Gorąco polecam takie sałatki.

PRO TIP: jak przechowywać parmezan?

W Polsce pewnie najczęściej kupujecie parmezan pakowany w okropną folię. Nie trzymajcie w niej sera po otwarciu, bo może zacząć łapać pleśń, a jak wiemy parmezan nie należy do serów pleśniowych 🙂 Gdzieś w necie znalazłem i to działa, żeby przechowywać go w lodówce zawinięty w ręcznik papierowy. Wtedy nie pleśnieje, a co najwyżej schnie. Więc po jakimś czasie będzie po prostu twardszy, co specjalnie (o ile nie na kamień) nie wpływa na jego przydatność do spożycia i tylko trochę na smak.

Metryczka:

Czas przygotowania: około 15 minut (z grzankami włącznie)

Dla ilu osób: dla jednej (jeśli chcecie więcej, powielcie składniki)

Ile ma kalorii: nie myślcie o grzankach, to się zmieścicie w limicie

Składniki na sałatką z rzymskiej sałaty:

  • 3 dorodne liście rzymskiej sałaty (umyte i wysuszone tak, żeby nie stracić kruchości liścia)
  • 10 słodkich pomidorków (żółtych i czerwonych – idealnie cherry lub truskawkowe)
  • 5 cm ogórka zielonego świeżego
  • 3 rzodkiewki
  • świeżo starty parmezan (około 5 – 7 dkg)
  • grzanki czosnkowe (z przepisu na paluchy czosnkowe stąd)
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki ziół włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przepis na sałatkę wiosenną z grzankami czosnkowymi:

Sałatę pokroiłem w paski, pomidorki przekroiłem na pół, a rzodkiewkę i ogórka w kostkę. Tak przygotowane warzywa przełożyłem do wysokiego talerza. Dodałem przyprawy oraz świeżo tarty parmezan. Polałem oliwą z oliwek (koniecznie z pierwszego tłoczenia) i delikatnie wymieszałem łyżkami.

Na górze sałatki położyłem równocześnie przygotowane grzanki czosnkowe, tak żeby były ciepłe w czasie podania. Ot i cała filozofia. Sałatka rzymska po polsku na wiosnę gotowa.  Smacznego 🙂

.
baner_eboka

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273