Orzechowiec bez mąki
https://prymitywnakuchnia.pl/orzechowiec-bez-maki/
Share Button

Kaja wisi mi 4 przepisy, 3 przepisy. To pierwszy przepis na ciasto orzechowe bez mąki, którego ja i tak nie mógłbym zrobić, bo mam uczulenie na orzechy włoskie. Ale podobno jest pyszne. Więc polecam 🙂

“Ciasto z tych prostych. Nie kryje się za nim żadna historia, poza tą, że nie jem mąki. Stąd pomysł na ciasto z mielonych orzechów. Ponad to, można zjeść go dużo, bo nie ma w nim też … CUKRU!!! Jest za to ksylitol. Nie, to nie lek na depresję, i nie, to nie środek na odchudzanie. Ksylitol to „cukier pochodzenia naturalnego, uzyskiwany z brzozy (tak, tego drzewa) – ma niski indeks glikemiczny (ponad 14-krotnie niższy od cukru) i prawie dwa razy mnie kalorii niż cukier tradycyjny. Spytacie pewnie, jaki ma to związek z prymitywną kuchnią. A no ma! Taki, że ciasto nie tuczy i można pochłonąć całe na raz, bez wyrzutów sumienia – jak rasowy prymityw. A pochłonąć można, bo jest naprawdę pyszne.

Do tego prymitywne (i nie prymitywne też! – rodzice, to o was) gremium ciasto oceniło baaaardzo wysoko.

Z czystym sumieniem prezentuję więc przepis na dietetyczne i zdrowe ciasto orzechowe bez mąki i cukru!!!”

Metryczka:

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: dla Jacka najmniejszy kawałek

Ile ma kalorii: mniej niż jakby miało w sobie prawdziwy cukier 🙂

Składniki na 0rzechowe co nieco:

  • 200 g mączki z orzechów laskowych (w Carrefour – to nie byłą reklama, przypis PrymitywnaKuchnia.pl – można kupić taką paczuszkę mielonych laskowych za ok. 10 zł.; w innym wypadki trzeba samemu zmielić orzechy)
  • 5 jaj (koniecznie z wolnego wybiegu, żeby kurki się nie męczyły)
  • 150 g ksylitolu (to droga zabawa, dostępna w delikatesach, sklepach ze zdrową żywnością i „lepszych” supermarketach)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g masła
  • skórka otarta z jednej cytryny (wyparzonej i umytej)
  • pół szklanki miodu (jaki kto lubi, ja miałam akurat w domu akacjowy)
  • szklanka wyłuskanych orzechów włoskich

Przepis na ciasto z orzechów włoskich bez mąki i bez cukru:

W garnku roztopiłam masło i odstawiłam do wystygnięcia. Do dwóch misek rozdzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam mikserem na sztywno i odstawiłam (tak robiąc można ubić potem żółtka bez konieczności mycia trzepaczek od miksera – ach, słodkie lenistwo ).

Do miski z żółtkami wsypałam ksylitol i utarłam mikserem (tymi samymi, niemytymi trzepaczkami) na puszystą masę, dodałam ekstrakt z wanilii, mielone orzechy, ostudzone masło i zmiksowałam całość.

Następnie porcjami – w pięciu rzutach – dodawałam łyżką ubite białka do masy orzechowo-jajecznej delikatnie mieszając. Gotową masę przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piekłam 45 minut w rozgrzanym do 180 stopniach Celsjusza piekarniku.

Na 10 minut przed końcem pieczenia do rondla (tego, w którym roztopiłam masło i którego nie umyłam potem 🙂 ) wrzuciłam lekko posiekane orzechy włoskie i podprażyłam tak, żeby się zrumieniły. Następnie do orzechów wlałam miód i starłam do środka skórkę z cytryny. Całość gotowałam na małym ogniu, aż ciasto się upiekło. Ciasto wyjęłam z piekarnika i na wierzchu rozłożyłam równomiernie orzechy w miodzie – jeszcze na ciepłym, tym sposobem część miodu wniknie w ciasto. Gotowe. Smacznego.

A! Ciasto radzę jeść wystudzone 🙂 i nie podjadać orzechów z miodem z rondla, bo można się poparzyć 🙂

baner_eboka

orzechowiec-bez-maki-3

orzechowiec-bez-maki-2

orzechowiec_bez_maki

orzechowiec-bez-maki-4

Zobacz podobne przepisy:

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Ciasto orzechowe bez mąki
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Całkowity czas
Średnia ocen
4.51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)
Komentarze
Share Button

Weszliście na PrymitywnaKuchnia.pl szukając:

  • ciasto orzechowe bez mąki
  • ciasto z maki orzechowej
  • ciasto z orzechów włoskich bez mąki
  • ciasto z mielonymi orzechami
  • ciasto z mielonych orzechów
  • ciasto z orzechów laskowych
  • orzechowiec
  • ciasto orzechowe bez cukru
  • ciasto z mielonych orzechów włoskich
  • ciasto z orzechów włoskich mielonych