Wracam do korzeni. W sensie publikuje przepis banalny, ale być może zapomnieliście już o czymś tak wybitnym jak pumpernikiel. Ten żytni, cienko krojony, utrzymujący długo świeżość, rodzaj pieczywa smakuje mi wyjątkowo. Generalnie lubię pieczywo, a najbardziej właśnie ciemne. Takie żytnie, lekko miodowe (jak np. chleb wileński) lub mokrawe (jak mój ulubiony „Zapiecek”) to magia w ustach.
Dlatego właśnie, a nie jak myślicie pewnie (zwariował!), dziele się z Wami moim przepisem, a w zasadzie to zestawieniem. Kanapka z pumpernikla z przyjemnymi składnikami: szynką szwarcwaldzką, sałatą, serkiem kremowym i papryką, idealnie nadaje się na dobry początek dnia. Wydają mi się też ciekawym zestawieniem na jakieś małe party. Polecam!
Będzie znów prymitywnie i to chyba nawet bardziej niż w przypadku niezapomnianej jajecznicy 🙂 Przepis bowiem jest wybitnie prosty.
A, w dodatku odkryłem w sklepie bardzo fajny dodatek do kanapek. Serek kremowy Apetina (nie, nikt mi za to nie płacił) – jest to dla mnie ciekawa odmiana smaku, dla kubków smakowych przyzwyczajonych do różnych odmian Almette (z którego oczywiście nie zamierzam rezygnować, za co też nikt mi nie płaci – żebyście sobie nie myśleli).
Trzymając się, już na koniec pumpernikla, równie dobrym pomysłem na imprezę jest przygotowanie sałatki z rukoli i z pumperniklem (a co!).
Metryczka:
Czas przygotowania: 4 minuty
Dla ilu osób: dla 1 osoby
Ile ma kalorii: na śniadanie się nie liczą (słyszałem ostatnio teorię, że kalorie należy liczyć dopiero po 18, hm? podoba mi się)
Składniki kanapki, które można zrobić też na party:
- 1 kromka pumpernikla
- 2 łyżeczki serka kremowego „pomidory i bazylia” (użyłem Apetina)
- masło
- 1 liść sałaty (takiej pomarszczonej)
- 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej
- kawałek czerwonej papryki
Przepis na zdrową kanapkę:
Nie wiecie jak zrobić kanapkę?
No dobra, prymitywna wraca do korzeni 😉 Pumpernikiel posmarowałem cienką warstwą masła. Przekroiłem ją na pół. Liść sałaty pozbawiłem twardej dolnej części i przerwałem na dwie części. Położyłem na pumperniklu. Na sałatę położyłem plaster szynki szwarcwaldzkiej (też przecięty na dwie części po jednej na każdą połówkę pumpernikla) i dodałem po łyżeczce serka kremowego „pomidory i bazylia”.
Udekorowałem kawałkiem czerwonej świeżej papryki. Voila! Nasza kanapka z pumpernikla z szynką, sałatą i serkiem gotowa. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Nic nie znaleziono