Kanapki z pumpernikla i z szynką szwarcwaldzką

Wracam do korzeni. W sensie publikuje przepis banalny, ale być może zapomnieliście już o czymś tak wybitnym jak pumpernikiel. Ten żytni, cienko krojony, utrzymujący długo świeżość, rodzaj pieczywa smakuje mi wyjątkowo. Generalnie lubię pieczywo, a najbardziej właśnie ciemne. Takie żytnie, lekko miodowe (jak np. chleb wileński) lub mokrawe (jak mój ulubiony „Zapiecek”) to magia w ustach.

Dlatego właśnie, a nie jak myślicie pewnie (zwariował!), dziele się z Wami moim przepisem, a w zasadzie to zestawieniem. Kanapka z pumpernikla z przyjemnymi składnikami: szynką szwarcwaldzką, sałatą, serkiem kremowym i papryką, idealnie nadaje się na dobry początek dnia. Wydają mi się też ciekawym zestawieniem na jakieś małe party. Polecam!

Będzie znów prymitywnie i to chyba nawet bardziej niż w przypadku niezapomnianej jajecznicy 🙂 Przepis bowiem jest wybitnie prosty.

A, w dodatku odkryłem w sklepie bardzo fajny dodatek do kanapek. Serek kremowy Apetina (nie, nikt mi za to nie płacił) – jest to dla mnie ciekawa odmiana smaku, dla kubków smakowych przyzwyczajonych do różnych odmian Almette (z którego oczywiście nie zamierzam rezygnować, za co też nikt mi nie płaci – żebyście sobie nie myśleli).

Trzymając się, już na koniec pumpernikla, równie dobrym pomysłem na imprezę jest przygotowanie sałatki z rukoli i z pumperniklem (a co!).

Metryczka:

Czas przygotowania: 4 minuty

Dla ilu osób: dla 1 osoby

Ile ma kalorii: na śniadanie się nie liczą (słyszałem ostatnio teorię, że kalorie należy liczyć dopiero po 18, hm? podoba mi się)

Składniki kanapki, które można zrobić też na party:

  • 1 kromka pumpernikla
  • 2 łyżeczki serka kremowego „pomidory i bazylia” (użyłem Apetina)
  • masło
  • 1 liść sałaty (takiej pomarszczonej)
  • 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej
  • kawałek czerwonej papryki

Przepis na zdrową kanapkę:

Nie wiecie jak zrobić kanapkę?

No dobra, prymitywna wraca do korzeni 😉 Pumpernikiel posmarowałem cienką warstwą masła. Przekroiłem ją na pół. Liść sałaty pozbawiłem twardej dolnej części i przerwałem na dwie części. Położyłem na pumperniklu. Na sałatę położyłem plaster szynki szwarcwaldzkiej (też przecięty na dwie części po jednej na każdą połówkę pumpernikla) i dodałem po łyżeczce serka kremowego „pomidory i bazylia”.

Udekorowałem kawałkiem czerwonej świeżej papryki. Voila! Nasza kanapka z pumpernikla z szynką, sałatą i serkiem gotowa. Smacznego!

baner_eboka

kanapki-z-pumperniklem

kanapki-z-szynka

szynka-pumpernikiel-salata

Zobacz podobne przepisy:

    Nic nie znaleziono

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273