Szanowni Państwo to bardzo szybki i prosty przepis, którego geneza jest prosta jak. Właśnie jak. Przepis na pieczoną dynie powstał ponieważ, kiedy robiłem aksamitną, prostą i szybką zupę krem z dyni, została mi połowa dyni. Ot co. Taka to historia.
Całym pomysłem na to prymitywne wczesnojesienne danie są świeże zioła – tymianek i rozmaryn. Dają one potrawie smak intensywny i trudny do podrobienia. Delikatny ale intensywny. Polecam.
Zastanawiałem się tylko do czego można takiej dyni użyć. Pewnie spokojnie jako dodatek do dania głównego. Ale można też zjeść solo, tak jak ja. Zresztą sami znajdziecie na pewno idealne zastosowanie.
PS
Ten przepis polecam również w formie wideo. Ponieważ, parafrazując znanego jutjubera „tradycyjnie jestem na blogu i nowocześnie na jutjubach” 😉
Metryczka:
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Temperatura pieczenia: 210 stopni Celsjusza
Dla ilu osób: 4 porcje
Ile ma kalorii: e tam, nie ma
Składniki na pieczoną dynie:
- pół dyni
- garść gałązek świeżego tymianku
- gałązka rozmarynu
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- oliwa z oliwek
Przepis na ciekawy smak, mocno ziołowy:
Trudno o prostsze przygotowanie dania, szczególnie kiedy mam już obraną dynie. Więc zaczynam 🙂
Dynie pokroiłem w niewielką kostkę. Wrzuciłem do szklanego naczynia żaroodpornego. Dodałem listki świeżego tymianku zerwane ze sporej garści gałązek tymianku. Dorzuciłem gałązkę rozmarynu i przyprawiłem niewielką ilością soli oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Wszystko polałem około 3 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wymieszałem.
Piekarnik rozgrzałem do 210 stopni Celsjusza.
Do rozgrzanego piekarnika wstawiłem przyprawioną dynie i piekłem około godziny. W czasie pieczenia, mniej więcej po 20 i 40 minutach od startu, przemieszałem danie łyżką.
Po upieczeniu, a przed podaniem wyjąłem gałązkę rozmarynu. Danie gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Puree z dyni
- Sernik dyniowy
- Łosoś z piekarnika (w tymianku)
- Prosta sałatka na śniadanie z grzankami
- Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą
- Zupa dyniowa (na Halloween)
- Pieczone ziemniaki w całości
- Risotto z dynią