Bardzo mnie wzięła ochota na wołowinę z sosem z zielonego pieprzu. Stąd zakup zielonego pieprzu w zalewie. No i genialne bitki wołowe z zielonym pieprzem. Na słoiczku zobaczyłem jednak, że po otwarciu zielony pieprz trzeba zużyć w ciągu 5 dni. No więc musiał pojawić się też pomysł, jak ten pieprz wykorzystać inaczej.
Hummus wydał się do tego idealny, szczególnie, że jakoś dawno nie robiłem. No i tak powstał, pierwszy raz u mnie, takie dość ostry, bardzo wyrazisty. Typowa prymitywnie kuchenno improwizacja. Bez jakiegoś trzymania się standardów. Wyszedł perfekcyjnie. No więc polecam 🙂
Metryczka:
Czas przygotowania: 8 minut
Dla ilu osób: dla 2 – 3 osób
Ile ma kalorii: w hummus kalorii
Składniki na hummus z zielonym pieprzem:
- puszka ciecierzycy (białej, taka zwykła puszka z 300 gram, w zalewie)
- 2 łyżki tahini, czyli pasty sezamowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie (jeśli nie chcesz by było zbyt ostre, daj dwie albo półtora)
- 2 ząbki czosnku
- sól
Przepis na świetny ostry dodatek do kanapek:
Ciecierzycę odsączyłem z zalewy (trochę zostawiając w puszce). Przerzuciłem do wysokiego pojemnika plastikowego (widać go zresztą na fotkach:). Dodałem 2 łyżki pasty sezamowej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki zielonego pieprzu i 2 ząbki czosnku. Lekko posoliłem.
Wszystko dokładnie zmiksowałem blenderem, na kremową masę. Hummus z zielonym pieprzem gotowy. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Hummus z pietruszką
- Jedwabisty hummus z kolendrą
- Humus, czyli pasta z ciecierzycy (z puszki)
- Hummus z suszonymi pomidorami
- Makaron z zielonym pesto
- Zupa dyniowa (na Halloween)
- Spaghetti z sosem pomidorowym i pomidorkami koktajlowymi
- Zielone pesto