Krewetki w ostrym sosie sezamowym
https://prymitywnakuchnia.pl/krewetki-ostrym-sosie-sezamowym/
Share Button

Jedziemy za chwilę na turniej rycerski (wakacje!), wiec to będzie szybkie odtworzenie dania, które robiłem pod koniec czerwca. Pierwszy raz wykorzystałem do przygotowania krewetek półprodukt, czyli gotowy sos chili z sezamem. Przyznam szczerze, że była to oczywiście improwizacja, pierwotnie miała być to wersja z sosikiem na bazie mleka kokosowego i masła, ale w trakcie przygotowania ewoluowała.

Ostatecznie danie smakowało. Nawet muszę przyznać, że było sporo pochwał. Więc chyba warto. Na pewno warto próbować.

Krewetki w ostrym sosie tak przygotowane warto oczywiście podać wieczorem, najlepiej z dobrze schłodzonym białym, wytrawnym winem. Idealne na takie wakacyjne dni, jak zapowiada się ten dzisiejszy. Mój ponadto z turniejem rycerskim 🙂 Więc czmycham i polecam przygotowanie samemu.

Metryczka: 

Czas przygotowania: 45 minut

Dla ilu osób: dla 4

Ile ma kalorii: krewetki i wino i wszyscy zapominają o kaloriach

Składniki na ostre krewetki:

  • 1 kg mrożonych gotowanych krewetek black tiger (u mnie 20 / 30)
  • pół buteleczki ostrego sosu chili z sezamem
  • mała puszka mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół kostki masła
  • szklanka białego wytrawnego sauvignon blanc
  • sól
  • czarny mielony pieprz

Przepis (w czasie przygotowania schłodźcie białe wytrawne wino, przyda się jako dodatek):

Krewetki rozmroziłem zalewając na 2 – 3 minuty gorącą wodą. Odcedziłem w durszlaku.

Na patelni rozgrzałem pół kostki masła i lekko podsmażyłem (dosłownie 20 sekund) drobno pokrojony czosnek. Na patelnie wrzuciłem krewetki, popieprzyłem je do smaku i smażyłem kilka minut, co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach wlałem na patelnie szklankę wina.

Kiedy wino prawie wyparowało wylałem na patelnię małą puszkę mleka kokosowego. Posoliłem do smaku i dokładnie wymieszałem.

Dalej smażyłem na małym “ogniu” (u mnie 4 w skali 1 – 10). Kiedy mleko i wino stworzyły średnio gęsty sos (po około 10 minutach), na patelnie wylałem pół butelki sosu ostrego chili z sezamem. Smażyłem jeszcze około 4 – 5 minut, prawie cały czas mieszając. Danie gotowe. Podałem ze świeżą bagietką i białym winem. Smacznego!

baner_eboka

krewetki_na_ostro_w_sezamie

krewetki_w_sosie_sezamowym

krewetki_w_ostrym_sosie_sezamowym

Zobacz podobne przepisy:

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Krewetki w ostrym sosie sezamowym
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Całkowity czas
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)
Komentarze
Share Button