Mój poprzedni przepis – na batony energetyczne – został skrytykowany przez autora bloga (to już wiecie, kto stoi za tym wpisem – przypis Prymitywna Kuchnia) za nadmierną kaloryczność… (tak, Prymitywna Kuchnia – wiecie, ta od żeberek, smażonego kurczaka, kaszanki i takich tam rarytasów – wypomina mi kalorie w batonikach na siłownię!). Na nic się zdało tłumaczenie, że przecież chodzi o okno węglowodanowe, że wtedy się nie liczy kalorii, że wtedy po prostu trzeba jeść węgle!!!
No dobrze… teraz więc zrobiłam danie DIETETYCZNE. Bez węglowodanów. W sam raz do zjedzenia po powrocie z siłowni, już po batonach – jako uzupełnienie białek, oczywiście 🙂
[Specjalnie zatem dla Kai stworzyłem kategorię „Dietetyczne, bez węglowodanów” – przypis Prymitywna Kuchnia]
Metryczka:
Czas przygotowania: 30 minut
Dla ilu osób: dwie się najedzą
Ile ma kalorii: zatrważająco mało, jak na Prymitywną Kuchnię
Składniki na uzupełnienie białek (tak twierdzi Kaja):
- 2 kawałki piersi z kurczaka (trochę mało precyzyjnie, Kaju może byś machnęła w komentarzy czy chodzi o jedną podwójną pierś, czy o dwie pojedyncze, małe, duże – przypis Prymitywna Kuchnia)
- 750 gram szpinaku mrożonego w liściach
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml mleka
- Sól
- Łyżka masła
- 4 suszone pomidory
Przepis (kukuryku):
Ja zaczęłam od kurczaka – gotowałam go (bo od grillowania i smażenia śmierdzi w domu, a ja nie zafundowałam sobie jeszcze wyciągu), ale myślę, że grillowany będzie smaczniejszy. Do wody wrzuciłam mięso i gotowałam ok. 20 minut od doprowadzenia do wrzenia.
W tym czasie na patelnię wrzuciłam szpinak – podgrzewałam na najwyższym ogniu aż cały się roztopił, potem przerzuciłam na sito i odcisnęłam (można też wcześniej zostawić szpinak, żeby sam się rozmroził – mi się śpieszyło). Na patelni roztopiłam masło, dodałam szpinak, starty czosnek, trochę soli i mleko. Całość gotowałam jeszcze kilka minut, żeby smaki się połączyły.
Teraz wystarczy przełożyć szpinak na talerze, a na wierzch wyłożyć pokrojone w grube plastry piersi kurczaka i posiekane suszone pomidory. Gotowe! Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Szpinak z czosnkiem
- Makaron ze szpinakiem w serowym sosie
- Wstążki z krewetkami i szpinakiem
- Lekkie sajgonki
- Gyros z kurczaka
- Pierś kurczaka a la gyros
- Pałki kurczaka z rosołu
- Kurczak z piekarnika pieczony w solnej skorupie