Jak już wiecie Prymitywna Kuchnia współpracuje z wybitną znawczynią drinków Kryfką, to jej kolejny wpis.
Ten drink będzie ładnie wyglądał na świątecznym stole. Kojarzy mi się z czapką Mikołaja – soczysty czerwony kolor + białe obramowanie na kieliszku. Możecie go też zaserwować ukochanej osobie 14 lutego – wtedy można go nazwać Red Love albo jakoś tak.
Metryczka:
Czas przygotowania: 5 minut,
Dla ilu osób: podaje proporcje na 1 drink, ale wystarczy je zwielokrotnić żeby przygotować kilka
Ile to ma kalorii: ktoś liczy kalorie w drinkach? Ale to bardzo zdrowy drink ze względu na dużą zawartość soku z żurawiny, który jak wiadomo ma wiele dobroczynnych właściwości (od odchudzania aż po zapobieganie chorobom serca i nowotworom)
Składniki:
- 100 ml Malibu
- 100 ml soku z żurawiny
- Biały cukier kryształ, kilka łyżeczek
- Kostki lodu
Przepis (Wersja PRO):
Wylewamy na jeden talerzyk malibu na kilkumilimetrowa warstwę. Na drugi talerzyk wysypujemy cukier kryształ. Odwracamy klieliszek koktajlowy i maczamy brzeg w malibu a potem w cukrze.
Napełniamy shaker lodem , wlewamy malibu i sok z żurawiny, zamykamy i trochę potrząsamy.
Nalewamy do wcześniej przygotowanego kieliszka odcedzając kostki lodu. Uważamy, żeby nie popsuć otoczki z cukru.
Przepis (wersja uproszczona – to w końcu Prymitywna Kuchnia :P)
Wsypujemy kostki lodu do szklanki, wlewamy malibu i sok żurawinowy, mieszamy łyżeczką i podajemy.
Uwagi:
Użyjcie prawdziwego 100% soku z żurawiny (do kupienia w sklepach z organiczną żywnością i w aptekach). Nie próbujcie zastępować żadnym napojem. Czysty sok z żurawiny jest strasznie kwaśny ale w tym drinku ładnie się balansuje ze słodyczą malibu.
W wersji dla zakochanych zamiast cukrem na brzegu kieliszka, drink można udekorować wisienką koktajlową, jakąś parasolką, lub wrzucić kostkę lodu w kształcie serduszka. Można też zamoczyć brzeg kieliszka nie w malibu, a w soku – wtedy wyjdzie nam różowa obwoluta.
Drink w pełnej okazałości: