Grzany cydr – mulled cider

Kiedy rozmawialiśmy z Kryfką (autorką wszystkich wpisów drinkowych na tej stronie, ja nie robię drinków, preferuje wino, a jak już drinki to w knajpie i zazwyczaj „Long Island” na dobitkę) o współpracy, dostałem kilka propozycji co na początek. Ten przypadł mi najbardziej do gustu. Ale oceniajcie sami.

Na długie zimowe wieczory. Ciekawa alternatywa dla grzanego wina.

Metryczka:

Czas przygotowania: 10 minut,

Dla ilu osób: 2

Ile to ma kalorii: nie wiem

Składniki:

  • Mała butelka (330 ml) wytrawnego cydru (do kupienia już niemal wszędzie – w końcu do Polski zawędrował ten napój i nawet zaczęto rodzimy produkować)
  • Kieliszek (35 ml) ciemnego rumu
  • Syrop klonowy lub brązowy cukier, do smaku (ok. 3 łyżeczek)
  • 1 pomarańcza pokrojona w półplasterki (ze skórka)
  • 1 jabłko pokrojone w ładne cząstki
  • Kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki
  • Kora cynamonowa (2-3 patyczki)

Przepis :

Wrzucamy składniki do garnka i mieszając powoli podgrzewamy na słabym ogniu.

W wersji uproszczonej świeży imbir i korę cynamonową można zastąpić sproszkowanymi przyprawami z torebki. Można tez sobie darować owoce ale wg mnie to one nadają charakter napojowi.

Drink w pełnej okazałości:

mulled_cider_small

 

baner_eboka

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273