Obniżam loty, albo kończy mi się gama dań, które przygotowuje. Dlatego tak rzadko pojawia się na stronie cokolwiek nowego. Zdradliwa wena, chciałoby się przytoczyć słowa poety.
Jednak co do tej zdradliwej to mam zupełnie inną teorię. Bo zdradliwy tak naprawdę to jest Jacek. Kompletnie mnie zdemotywował do gotowania przesyłając mi ostatnio zdjęcie swojej wagi. Naprawdę go nie podejrzewałem. Od miesiąca, co najmniej od miesiąca, ukrywał, że jest na diecie. Do tego jakiejś drakońskiej, bo udało mu się w tak krótkim czasie wyrównać do mnie (patrząc na stosunek wagi do wzrostu, bo niestety waży już ciut mniej).
No i jak tu gotować? A jak już to tylko takie, lekkie dania, jak sałata z indykiem z delikatnym sosem winegret. Nina nie chciała tknąć takiego mięsa. Stwierdziła, że to nie może być indyk.
To na pewno jest indyk? A gdzie panierka?
No właśnie, gdzie panierka? Panierka na wadze…
albo w normalnym przepisie na stripsy z indyka.
Jednak nie myślcie sobie, że poddałem się tej podłej rywalizacji i efektowi jojo. Dowód? Proszę, oto co zjadłem na śniadanie:
Nieźle, co?
Tak więc po takim śniadaniu (na tym pysznym, tłustym bekonie, posadziłem jeszcze dwa jaja od kury co szczęście swoje wybiegała wolno), lekki obiad należał się, nie… nie dla satysfakcji zdradliwego kolegi, a ulgi żołądka. Dlatego polecam solidne śniadanie, a sałatę z kurczakiem na obiad. Nie żałujcie sobie.
Metryczka:
Czas przygotowania: 20 minut
Dla ilu osób: składniki na 1 porcję
Ile ma kalorii: żartujesz?
Składniki na prostą sałatkę z „grillowanym” kurczakiem:
- 15 dkg filetu z indyka
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1/6 dużej czerwonej papryki
- połowa średniej szalotki
- 5 – 6 liści sałaty lodowej
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- czarny świeżo mielony pieprz
- suszony rozmaryn
- sól
Przepis na sałatę lodową z kurczakiem i sosem winegret:
Przygotowanie dzielimy na 4 etapy:
I. smażenie indyka
Indyka podzieliłem na 2 kawałki i rozbiłem młotkiem kuchennym (takim do schabowych). Z obu stron posoliłem, popieprzyłem świeżo mielonym pieprzem i posypałem suszonym rozmarynem. Smażyłem na rozgrzanej oliwie na średnim „ogniu” (u mnie 5 w skali 1 – 10 na indukcji) po 7 – 8 minut z każdej strony. Po usmażeniu indyka dokładnie wysuszyłem na ręczniku papierowym i przekroiłem na pół (wzdłuż) każdy kawałek.
II. przygotowanie warzyw (sałata, pomidorki, papryka, szalotkę)
Sałatę dokładnie umyłem i osuszyłem. Porwałem na drobne kawałki i położyłem na talerzu. Pomidorki koktajlowe przekroiłem na pół i dodałem do sałaty. Paprykę czerwoną pokroiłem na wąskie paski i też położyłem na sałacie. Kawałek szalotki bardzo drobno pokroiłem w kostkę i dodałem do sałaty i warzyw. Lekko przemieszałem.
III. przygotowanie sosu winegret z soku z cytryny i limonki
Do miseczki wlałem dwie łyżki oliwy z oliwek (dobrej jakości), dodałem łyżeczką soku z limonki i łyżeczkę soku z cytryny. Popieprzyłem świeżo mielonym czarnym pieprzem i dodałem szczyptę soli. Dokładnie wszystko wymieszałem. Sos winegret gotowy.
IV przygotowanie sałatki
Talerze z sałatą i warzywami polałem winegretem i lekko wymieszałem. Na wierzch położyłem kawałki indyka. Sałata lodowa z smażonym indykiem i sosem winegret gotowa. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Sałata z łososiem i fetą
- Sałata z kurczakiem grillowanym na ostro
- Filet z indyka z brokułami i fasolką szparagową
- Indyk w sezamowej panierce
- Gyros (czyli mięso jak z kebaba) z grilla
- Stripsy z indyka (obiad dla dziecka)
- Gulasz z indyka z kaszą
- Roladki z indyka (z ogórkiem i szynką)