To najprostsze danie świata, o ile mamy wcześniej przygotowane (lub jeśli jesteście wybitnie leniwi) pesto. Zielone pesto z bazylii mi osobiście zawsze najbardziej smakowało z makaronem tagliatelle. Jednak od Was zależy jaki makaron wybierzecie.
Jedno jest ważne, żeby zielonego pesto nie podgrzewać, ponieważ bazylia, świeża bazylia, którą używacie do wyrobienia pesto, pod wpływem wysokiej temperatury staje się gorzka w smaku.
Czerwone pesto, czy pesto nie z bazylii, możecie podgrzewać np. z bekonem, lub innym dodatkiem. Ale to klasyczne pesto zielone z bazylii, nie. Nie zapominajcie o tym.
Samo danie mimo swej niezwykłej prostoty jest bardzo smaczne. Do tego bardzo włoskie. Więc jeśli tęsknicie za takimi klimatami, a akurat nie macie ochoty / czasu / kasy / możliwości wyjścia na kolację do przytulnej włoskiej knajpki, gdzieś w pobliżu Was, zróbcie sobie taki makaron z zielonym pesto. Polecam.
Metryczka:
Czas przygotowania: 10 minut (o ile masz gotowe pesto)
Dla ilu osób: 2
Ile ma kalorii: a czy ja zadaje jakieś głupie pytania?
Składniki na typowo włoski smak:
- makaron tagliatelle (wybierzcie jaki lubicie)
- zielone pesto (przepis na zielone pesto tutaj)
- czarny świeżo mielony pieprz
- sól
- listek bazylii (do dekoracji, jak na zdjęciu)
Przepis szybki jak mambo italiano:
Ugotowałem makaron w lekko osolonej wodzie. Dla tagliatelle to około 6 minut, żeby było al dente. Odcedzam.
Po osuszeniu, makaron przerzucam do garnka, w którym się gotował. Posypuje świeżo zmielonym pieprzem. Dodaje zielone pesto z bazylii, oczywiście przygotowane samemu. Dokładnie mieszam. Danie gotowe.
Podaje udekorowane listkiem świeżej bazylii. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Zielone pesto
- Makaron z pesto z rukoli
- Delikatne zielone pesto z pietruszki
- Makaron z pesto, serem Cambozola i rukolą
- Spaghetti ze świeżą bazylią
- Pesto z rukoli
- Makaron z włoskim sosem pomidorowym
- Makaron z pesto z roszponki