Śniadanie to dla mnie świętość. Bez śniadania nie wychodzę z domu, nie zapalę fajki przed śniadaniem. Nie ważne czy duże, czy małe, muszę rano coś zjeść. Najczęściej rano jem pieczywo. Generalnie to chyba mój największy problem wagowy, że uwielbiam chleb (zdecydowanie bardziej niż bułki).
Dzisiaj rano nie miałem chleba. Miałem za to połowę bagietki, mniej więcej z soboty. Na szczęście nie była to bagietka marketowa, którą po trzech dniach mógłbym lać po łbach chuliganów rozpalających tęczę, więc dało się z nią coś zrobić. Mimo wszystko bez opcji zapiekania, raczej produkt niejadalny. Więc robię zapiekanki.
Patrzę, w lodówce nie mam żółtego sera. Cholera, jak to zapieksa bez sera? No to cały plan w łeb. Chociaż w sumie…
Uwaga! Zapiekankę z papryczkami jalapeno należy trzymać z daleka od dzieci. Za to idealnie może się skomponować z piwem popijanym w czasie dzisiejszego oglądania kolejnej porażki Reprezentacji Polski w piłkę nożną.
Metryczka:
Czas przygotowania: 3 minuty
Czas pieczenia: około 10 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni Celsjusza
Dla ilu osób: dla 1 osoby
Ile to ma kalorii: milion dwieście
Składniki na zapiekankę bez sera:
- Pół 3 dniowej bagietki (byle nie z marketu)
- Trochę masła
- Jeden śmietankowy serek topiony (trójkącik)
- kilka plasterków świńskiej szynki (w zasadzie dowolnej wędliny)
- marynowane papryczki jalapeno
- mała cebula
- suszone zioła prowansalskie
- ketchup
Przepis (w zasadzie to banał):
Proste jak cep. Kroję bagietkę na pół, smaruję masłem i serkiem topionym. Do serka przyklejam wędlinę, papryczki oraz cebulę pokrojoną w krążki, posypuję to wszystko ziołami prowansalskimi. Wstawiam na około 10 minut do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Gotową zapieksę polewam ketchupem i śniadanie gotowe. Idealne na początek dnia, mega kaloryczne, świetne na chłodny jesienny poranek. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Grzanki czosnkowe z bagietki do sałatki
- Pieczona bagietka po prowansalsku
- Klasyczna zapieksa z pieczarkami
- Hiszpańskie zapiekanki
- Tatar z udźca wołowego
- Roladki z indyka (z ogórkiem i szynką)
- Bruschetta pomidorowa a la Tymianek
- Zupa gulaszowa