Ciasto marchewkowe klasyk

Nie będę oszukiwał, że to hit dzisiejszego dnia. Nigdy nie robione przeze mnie wcześniej ciasto marchewkowe. Zapytałem dzisiaj Ninę, czy zrobimy dzisiaj jakieś ciasto. Mając na myśli proste ciasto czekoladowe, ale nie, ona nie chciała robić tego, tylko wspomniała, że ostatnio u cioci jadła takie dobre marchewkowe.

No miód na moje serce. Ja w sumie zawsze marzyłem, żeby zrobić takie ciasto. Ba, wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłem. Więc decyzja zapadła.

No i powstał hit. Ciasto dość mokre, słodkie, z bardzo delikatnym, ale na pewno nie lekkim kremem. No masakra kaloryczna, dwoma słowy. Jednak tak dobre, że dzisiaj tylko ono doczekało się próśb o dokładkę i hm… mama która robiła menu obiadowe, z zazdrością patrzyła, jak goście proszą o dokładkę deseru.

Całkiem dobre to ciasto. A nas z Niną duma rozpiera, bo wyszło po naszemu 🙂 Polecam. A tutaj moja córcia przy pracy („oj tati, tati,  jak mnie ręce już bolą po tym ciągłym mieszaniu, teraz ty mieszasz!”):

Nina-robi-ciasto-marchewkowe

No i bym był niesprawiedliwy, gdybym nie wspomniał, że przepisem zainspirowałem się stąd. Tylko moje na większe i na pewno bez orzechów włoskich, bo alergia by mnie zabiła i pewnie przy okazji połowę gości;)

Metryczka:

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: no z 6 porcji licząc dokładki

Ile ma kalorii: króliki kalorii nie liczą

Składniki na ciasto z marchewki (kubek to taki standardowy kubek 0,25 ml):

  • 1 i pół kubka startej marchewki (na małych oczkach, takiego kubka 250 ml)
  • 3/4 kubka pokrojonego ananasa (na wąskie, krótkie paski, świeżego)
  • 1 i 2/3 kubka mąki pszennej
  • 3/4 kubka cukru
  • pół kubka oleju rzepakowego
  • 1 i pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja kurze
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 2 czubate łyżki masła
  • 8 łyżek cukru pudru
  • pół buteleczki aromatu waniliowego (z buteleczki 10 ml)
  • 135 gram serka śmietankowego naturalnego (typu Philadelphia, ja użyłem „łaciaty”)
  • bułka tarta

Przepis na marchewkowe ciasto, bardzo klasyczne:

Najprościej będzie podzielić to sobie na punkty:

1. Trzy jaja kurze roztrzepałem w dużym kubku i dolałem pół standardowego kubka oleju rzepakowego. Dokładnie wymieszałem.

2. Marchewki starłem na drobnej tarce, tak żeby mieć 1 i pół kubka marchewki. Obrałem świeżego, niedużego ananasa i pokroiłem na krótkie paski jego trzecią część (1/3 tego małego ananasa).

3. Do dużej miski wsypałem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i ziele angielskie. Wszystko wymieszałem. Dodałem wymieszane jaja z olejem. Bardzo dokładnie wymieszałem.

4. Do miski z ciastem dodałem startą marchewkę i ananasa. Bardzo dokładnie wymieszałem. Ciasto powinno być w miarę jednolite.

5. Okrągłą foremkę (średnica 35 cm) wysmarowałem masłem i obsypałem bułką tartą. Przelałem do niej ciasto i rozprowadziłem łyżką (tak, żeby była po równo na całej powierzchni formy).

6. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piekłem ciasto przez 40 minut (do suchego patyczka).

7. Ciasto ostudziłem.

8. Do miseczki włożyłem serek śmietankowy typu Philadelhpia (u mnie ten „łaciaty”), 2 łyżki masła (takiego miękkiego o temperaturze pokojowej, nie z lodówki), cukier puder i aromat waniliowy. Najpierw wymieszałem łyżką, a potem zmieszałem blenderem na gładką masę.

9. Wystudzone ciasto z góry posmarowałem przygotowaną masą z serka, masła i cukru pudru. Posypałem cynamonem. Ciasto marchewkowe gotowe. Smacznego!

baner_eboka

 ciasto-marchewkowe-z-kremem

ciasto-marchewkowe

marchewkowe-ciasto-z-ananasem

ciasto-marchewkowe-z-ananasem

ciasto-marchewkowe-z-kremem-i-ananasem

marchewkowe-ciasto-z-piekarnika

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273