W piątek pojechaliśmy z Ninką na małe zakupy. W sklepie, gdzie nie będę oszukiwał, szukaliśmy truskawek. Tak, tych złych, okropnych, podobno całkiem bez smaku truskawek z Hiszpanii, zamiast nich w moje oko wpadła młoda kapusta. Była na sztuki. Sztuki były niewielkie. Moja była taka… no mała była. Dlatego danie, które z niej wyszło ledwo starczyło na wielkiego chłopa.
Normalnie pewnie przewidziane byłoby dla dwóch. Ale…
W każdym bądź razie ja lubię kapustę. Taką przysmażoną. No i powstała. Z pomidorami suszonymi, których u mnie jakoś nigdy nie brakuje. Więc polecam danie, które dzisiaj z wielką przyjemnością zjadłem.
Co więcej, nie wiem czy zwróciliście uwagę, że przyzwoicie prezentuje się na zdjęciach. Czyś nie? 🙂
Metryczka:
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut
Dla ilu osób: dla dwóch osób (może starczy jako dodatek do obiadu dla trzech)
Ile ma kalorii: młoda kapusta, co udowodniono naukowo, nie wie jeszcze co to kalorie
Składniki na smażoną młodą kapustę:
- 1 główka młodej kapusty (moja była naprawdę mała)
- 10 suszonych pomidorów (ja miałem w oliwie)
- mały pęczek szczypiorku
- mała cebula
- czarny mielony pieprz
- suszona słodka papryka
- 2 łyżeczki cukru
- oliwa z oliwek
- sól
Przepis na kapustę smażoną z suszonymi pomidorami:
Cebulę pokroiłem w drobną kostkę. Suszone pomidory (na ręczniku papierowym, żeby „zgubiły” część oleju) pokroiłem w wąskie paski. W średnim garnku rozgrzałem oliwę (niewiele) i wrzuciłem pokrojoną cebulę i pomidory. Dodałem 2 łyżeczki cukru. Smażyłem mieszając 2 – 3 minuty.
W tym czasie dokładnie obrałem kapustę z liści. Dokładnie umyłem i pokroiłem w wąskie paski. Dodałem do garnka i wymieszałem. Dodałem przyprawy, czyli czarny mielony pieprz (do smaku, jak kto woli, ja lubię bardziej ostre potrawy), słodką mieloną paprykę i sól. Smażyłem w zasadzie cały czas mieszając przez 3 minuty. Na koniec dodałem mniej więcej szklankę wody. Przykryłem pokrywkę i dusiłem mniej więcej 40 minut.
Co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, ściągnąłem pokrywkę i smażyłem do odparowania wody. Na koniec dodałem pokrojony drobno szczypiorek. Smażyłem do odparowania prawie całej wody. Danie gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Drobny makaron z suszonymi pomidorami
- Smażona kapusta włoska
- Ośmiornica smażona z pomidorkami
- Surówka z kapusty pekińskiej do kebaba
- Bigos
- Hummus z suszonymi pomidorami
- Sałatka z rukoli z pumperniklem
- Makaron z pesto z roszponki