Dzisiaj zabraliśmy się z Ninką zamiast za sprzątanie mieszkania (to zostawiam sobie na dzisiejszy wieczór, ewentualnie jutrzejszy dzień), to na przygotowanie mazurków wielkanocnych. No a wiadomo, jak się robi ciasto do mazurka, to zostają dwa białka. No i cóż z nimi począć? Można przygotować bezy do ozdobienia rzeczonego mazurka lub do zjedzenia, tak po prostu.
Nie zastanawialiśmy się długo, tylko przystąpili do działania. Szczególnie, że zrobienie bezików jest wybitnie proste i w zasadzie jeśli tylko macie mikser to beziki zrobi on za Was. Polecam: łatwo, szybko i przyjemnie.
Metryczka:
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Temperatura pieczenia: 135 stopni Celsjusza
Dla ilu osób: wychodzi około 30 niewielkich bezików (idealnych do dekoracji)
Ile ma kalorii: nie, no 8 łyżek cukru w zasadzie nie ma nic kalorii 😉
Składniki na proste bezy:
- 2 białka (średniego jaja kurzego)
- 4 łyżki cukru białego (płaskie)
- 4 łyżki cukru pudru (płaskie)
Przepis na beziki idealne do dekoracji i do kawy:
Białka jajek kurzych wlałem do głębokiej miski. Mikserem trzepałem na niewielkich obrotach, aż powstała trwała, sztywna biała piana. Delikatnie dosypywałem cukier i cały czas miksowałem. Kiedy piana wchłonęła cały cukier, delikatnie dosypałem cukier puder i nadal miksowałem.
Piana ma być zwarta, połyskująca.
Piekarnik rozgrzałem do 135 stopni Celsjusza, a blachę wyłożyłem papierem do pieczenia.
Pianę przełożyłem do rękawa cukierniczego (taki kupiłem kiedyś dziadowaty za jakieś 10 złotych) i na papierze formowałem niewielkie beziki (widać na zdjęciu poniżej). Bezy lekko wyrastają, więc dobrze zachować 2 – 3 cm odstęp między nimi, żeby się nam w czasie pieczenia nie posklejały.
Wstawiłem do piekarnika i piekłem około 35 minut. Po tym czasie wyjąłem z piekarnika i odstawiłem do wystygnięcia. Beziki gotowe. Można je zjeść np. do kawy czy herbaty lub użyć do ozdobienia, np. mazurka wielkanocnego. Smacznego!