Placuszki pszenno – żytnie

Pierwsza próba z mąką żytnią. Nigdy wcześniej jej nie kupowałem. Dlatego taka na razie „na łatwiznę”. Po prostu lekko zmieniony przepis na pancake. Do tego ja na śniadanie postanowiłem zjeść je na słono. Z masłem i… czarnym kawiorem. Wow. Idealne połączenie i w zasadzie bardzo dobry pomysł, jeśli chcecie podjąć nimi gości.

Połączenie takie nie jest zaskakujące, ale na pewno może zrobić pozytywne wrażenie i odmianę dla Waszych gości. Polecam 🙂

Metryczka:

Czas przygotowania: 25 minut

Dla ilu osób: dla 3 – 4 osób (wychodzi około 20 małych placuszków)

Ile ma kalorii: w żyto ma!

Składniki na placki pszenno – żytnie:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki żytniej razowej
  • 50 gram masła
  • 1 jajo kurze
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Przepis na nietypowe pan cake z mąki pszennej i żytniej:

Najpierw w misce wymieszałem wszystkie składniki sypkie. Dodałem do nich jajo i dokładnie wymieszałem.

Masło rozpuściłem i lekko przestudziłem. Do miski dodałem mleko i dokładnie wymieszałem, na końcu wlewając masło. Dokładnie wymieszałem łyżką. Ciasto gotowe.

Smażyłem po mniej więcej 50 – 60 sekund z każdej strony na patelni bez tłuszczu.

Można podawać na słodko (np. z miodem) lub wytrawnie (ja z masłem i kawiorem). Smacznego!

baner_eboka

placuszki-pszenno-zytnie-z-czarnym-kawiorem

placuszki-zytnie-z-miodem

placuszki-pszenno-zytnie

placuszki-pszenno-zytnie-z-kawiorem

placki-pszenno-zytnie

placki-pszenno-zytnie-z-miodem

placki-z-kawiorem

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273