Nic szczególnego, w zasadzie to banalny sposób na reanimację starej, czy może raczej suchej bagietki. Kupiliście bagietkę, poleżała dwa dni i w zasadzie poza zastosowaniem jako pałka do wbijania gwoździ, teoretycznie jest niejadalna.
Teoretycznie, bo praktycznie, co pokazuje poniżej da się ją reanimować nie dość, że prosto to i bardzo szybko.
Dlaczego pieczona po prowansalsku? Bo dominujący smak to czerwona słodka papryka, ale przede wszystkim zioła prowansalskie. Bagietka, a w zasadzie grzanki z niej, nie są ostre, są intensywnie ziołowe. Nadają się do zjedzenia solo (np. zamiast chipsów), ale też jako dodatek np. do smażonych na maśle krewetek. Polecam!
Metryczka:
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 14 minut
Temperatura pieczenia: 210 stopni Celsjusza
Dla ilu osób: na 4 osoby np jako przystawka do smażonych krewetek
Ile ma kalorii: sucha bagietka? wszystkie kalorie uciekły z piekarnika
Składniki na reanimację suchej bagietki:
- 1 bagietka (sucha, tak dwu, trzydniowa)
- 1 łyżka słodkiej mielonej czerwonej papryki
- 1 łyżka ziół suszonych ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przepis na kawałki bagietki z piekarnika:
Bagietkę ostrym nożem piłą do pieczywa, pokroiłem bagietkę na krążki. Wrzuciłem do wysokiej miski. Dodałem wszystkie przyprawy i wymieszałem. Następnie dodałem oliwę z oliwek i jeszcze raz wymieszałem.
Każdy kawałek bagietki powinien być w przyprawach i co najmniej lekko „zmoczony” oliwą z oliwek.
Piekarnik rozgrzałem do 210 stopni Celsjusza. Przygotowałem dwa kawałki folii aluminiowej (trochę dłuższe niż szerokość piekarnika).
W jednym kawałku folii podwinąłem końce (widać na zdjęciu poniżej) i wrzuciłem przygotowane wcześniej kawałki bagietki. Przykryłem i dość szczelnie przykryłem drugim kawałkiem folii. Wstawiłem do piekarnika.
Po 7 minutach, ściągnąłem górny kawałek folii aluminiowej i piekłem kolejne 7 minut. Po tym czasie grzanki wyciągnąłem z piekarnika i przełożyłem do czystej miski. Grzanki z ziołami gotowe, a bagietka reanimowana:) Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Grzanki czosnkowe z bagietki do sałatki
- Zapieksa bez sera
- Pieczone ziemniaki w całości
- Cukinia z piekarnika