Pieczona bagietka po prowansalsku

Nic szczególnego, w zasadzie to banalny sposób na reanimację starej, czy może raczej suchej bagietki. Kupiliście bagietkę, poleżała dwa dni i w zasadzie poza zastosowaniem jako pałka do wbijania gwoździ, teoretycznie jest niejadalna.

Teoretycznie, bo praktycznie, co pokazuje poniżej da się ją reanimować nie dość, że prosto to i bardzo szybko.

Dlaczego pieczona po prowansalsku? Bo dominujący smak to czerwona słodka papryka, ale przede wszystkim zioła prowansalskie. Bagietka, a w zasadzie grzanki z niej, nie są ostre, są intensywnie ziołowe. Nadają się do zjedzenia solo (np. zamiast chipsów), ale też jako dodatek np. do smażonych na maśle krewetek. Polecam!

Metryczka:

Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 14 minut

Temperatura pieczenia: 210 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: na 4 osoby np jako przystawka do smażonych krewetek

Ile ma kalorii: sucha bagietka? wszystkie kalorie uciekły z piekarnika

Składniki na reanimację suchej bagietki:

  • 1 bagietka (sucha, tak dwu, trzydniowa)
  • 1 łyżka słodkiej mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka ziół suszonych ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przepis na kawałki bagietki z piekarnika:

Bagietkę ostrym nożem piłą do pieczywa, pokroiłem bagietkę na krążki. Wrzuciłem do wysokiej miski. Dodałem wszystkie przyprawy i wymieszałem. Następnie dodałem oliwę z oliwek i jeszcze raz wymieszałem.

Każdy kawałek bagietki powinien być w przyprawach i co najmniej lekko „zmoczony” oliwą z oliwek.

Piekarnik rozgrzałem do 210 stopni Celsjusza. Przygotowałem dwa kawałki folii aluminiowej (trochę dłuższe niż szerokość piekarnika).

W jednym kawałku folii podwinąłem końce (widać na zdjęciu poniżej) i wrzuciłem przygotowane wcześniej kawałki bagietki. Przykryłem i dość szczelnie przykryłem drugim kawałkiem folii. Wstawiłem do piekarnika.

Po 7 minutach, ściągnąłem górny kawałek folii aluminiowej i piekłem kolejne 7 minut. Po tym czasie grzanki wyciągnąłem z piekarnika i przełożyłem do czystej miski. Grzanki z ziołami gotowe, a bagietka reanimowana:) Smacznego!

baner_eboka

 pieczona-bagietka-francuska

grzanki-prowansalskie

grzanki-po-prowansalsku

grzanki-francuskie

przygotowanie-bagietki-po-prowansalsku

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273