Naszła mnie dzisiaj chęć jakaś niespotykana na kebaba. A w zasadzie to gyrosa. Jednak ostatnio, generalnie po roku prowadzenia (już, tak 17 listopada była rocznica), nie powinienem jeść zbyt… hm… kalorycznie. Więc uznałem, że chudy indyk, do tego z mojego grilla elektrycznego i jedynie kapka… mała kapka oliwy. To musi być dietetyczne.
W sumie to przedstawiona tu wersja gyrosa jest ok. Pasuje do diety jak ulał. Jednak skończyło się na tym, że zjadłem ją z surówką, taką typową do kebaba (zresztą zobaczcie na ostatnie zdjęcie, czy to nie wygląda jak „danie kebab” z typowej kebab budy?). Więc z sosem śmietanowym (bo niestety jogurtu nie miałem).
A, pal to sześć. Kebabo gyros wyszedł. Więc jak kiedyś Wam się zachce zdecydowanie zdrowszej wersji tego dania (niż ta w budach z mięsa z gołębi, czy innych kotów), polecam.
Metryczka:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas marynowania: co najmniej 1 godzina
Dla ilu osób: dla dwóch
Ile ma kalorii: prawie bez tłuszczu, nie jest źle i chyba nawet nadaje się na dietę (ale bez wtedy bez surówki z kapusty pekińskiej do kebaba)
Składniki na mięso jak z kebaba (drobiowe):
- 25 dkg fileta z indyka
- 3 małe cebule
- 5 łyżek przyprawy do kebaba / gyrosa
- pół łyżki oliwy z oliwek
- czarny mielony pieprz
- sól
Przepis na chudego gyrosa z indyka z grilla:
Mięso umyłem, osuszyłem ręcznikiem papierowym i pokroiłem w cienkie plasterki (dobrze wcześniej na jakieś 30 – 40 minut wstawić do zamrażali, łatwiej będzie się kroić). Wrzuciłem do miski.
Cebulę pokroiłem w drobną kostkę. Dodałem do mięsa i dodałem wszystkie przyprawy i oliwę. Dokładnie wymieszałem, przykryłem folią aluminiową i wstawiłem na 2 godziny do lodówki (zamarynowane mięso widać na zdjęciu poniżej).
Po dwóch godzinach, grill elektryczny rozgrzałem na maksa i wyłożyłem zamarynowanego wcześniej indyka z cebulą. Co jakiś czas przerzucałem szpatułką. Po około 18 – 20 minutach danie jest gotowe. Mięso soczyste i delikatne.
Uważajcie, żeby nie przesmażyć, bo będzie suche. Podałem jak w każdej pobliskiej kebab budzie – z surówką z kapusty pekińskiej (takiej do kebaba / gyrosa) i barwionym kurkumom ryżem. Smacznego.
Zobacz podobne przepisy:
- Surówka z kapusty pekińskiej do kebaba
- Filet z indyka z brokułami i fasolką szparagową
- Indyk w sezamowej panierce
- Pizza kebab
- Gyros z kurczaka
- Filet z indyka w pomidorach
- Makaron z łagodnym sosem
- Pierś kurczaka a la gyros