Sezon na dynie uważam za rozpoczęty. Co prawda jeszcze nie mamy w sklepach wysypu dyni, ale powoli się zaczyna. Stąd kolejny po przepisach na zupę z dyni, sposób na puree z dyni. Takie puree można wykorzystać np. do sernika…
No, sernika, na który przepis wrzucę jutro. Sernika dyniowego. Robiłem pierwszy raz, w zasadzie jeszcze się studzi w piekarniku. No i właśnie do jego przygotowania, wcześniej trzeba przygotować takie puree.
Można je też zastosować jako dodatek do obiadu, kiedy doprawimy wg uznania. No i oczywiście jako podstawa do zup. Polecam.
Metryczka:
Czas przygotowania: 5 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza
Czas pieczenia: 90 minut
Dla ilu osób: dla ilu chcesz 🙂
Ile ma kalorii: 22 kcal w 100 gram
Składniki na puree z dyni:
- średniej wielkości dynia (i tyle:)
Przepis na dodatek, który pasuje np. do przygotowania sernika z dyni:
To bardzo prymitywny przepis. Do tego nie trzeba się przy nim prawie wcale narobić.
Dynię przekroiłem na pół. Wybrałem łyżką środek z pestkami. Dynię pokroiłem na kilkanaście kawałków. Włożyłem do naczynia żaroodpornego, które przykryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 90 minut.
Po półtorej godzinie, wyjąłem dynie i poczekałem kilka minut, żeby lekko przestygła.
Kiedy nie była już gorąca, oddzieliłem miękką część od skóry (praktycznie sama odchodzi). Skóry wyrzuciłem, a upieczoną dynię rozgniotłem i wymieszałem łyżką. Puree z dyni gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Pieczona dynia
- Sernik dyniowy
- Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą
- Zupa krem z dyni
- Puree z selera
- Zupa dyniowa (na Halloween)
- Zupa z dyni Kai
- Zupa mocno dyniowa (pomarańczowa)