Jedziemy za chwilę na turniej rycerski (wakacje!), wiec to będzie szybkie odtworzenie dania, które robiłem pod koniec czerwca. Pierwszy raz wykorzystałem do przygotowania krewetek półprodukt, czyli gotowy sos chili z sezamem. Przyznam szczerze, że była to oczywiście improwizacja, pierwotnie miała być to wersja z sosikiem na bazie mleka kokosowego i masła, ale w trakcie przygotowania ewoluowała.
Ostatecznie danie smakowało. Nawet muszę przyznać, że było sporo pochwał. Więc chyba warto. Na pewno warto próbować.
Krewetki w ostrym sosie tak przygotowane warto oczywiście podać wieczorem, najlepiej z dobrze schłodzonym białym, wytrawnym winem. Idealne na takie wakacyjne dni, jak zapowiada się ten dzisiejszy. Mój ponadto z turniejem rycerskim 🙂 Więc czmycham i polecam przygotowanie samemu.
Metryczka:
Czas przygotowania: 45 minut
Dla ilu osób: dla 4
Ile ma kalorii: krewetki i wino i wszyscy zapominają o kaloriach
Składniki na ostre krewetki:
- 1 kg mrożonych gotowanych krewetek black tiger (u mnie 20 / 30)
- pół buteleczki ostrego sosu chili z sezamem
- mała puszka mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- pół kostki masła
- szklanka białego wytrawnego sauvignon blanc
- sól
- czarny mielony pieprz
Przepis (w czasie przygotowania schłodźcie białe wytrawne wino, przyda się jako dodatek):
Krewetki rozmroziłem zalewając na 2 – 3 minuty gorącą wodą. Odcedziłem w durszlaku.
Na patelni rozgrzałem pół kostki masła i lekko podsmażyłem (dosłownie 20 sekund) drobno pokrojony czosnek. Na patelnie wrzuciłem krewetki, popieprzyłem je do smaku i smażyłem kilka minut, co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach wlałem na patelnie szklankę wina.
Kiedy wino prawie wyparowało wylałem na patelnię małą puszkę mleka kokosowego. Posoliłem do smaku i dokładnie wymieszałem.
Dalej smażyłem na małym „ogniu” (u mnie 4 w skali 1 – 10). Kiedy mleko i wino stworzyły średnio gęsty sos (po około 10 minutach), na patelnie wylałem pół butelki sosu ostrego chili z sezamem. Smażyłem jeszcze około 4 – 5 minut, prawie cały czas mieszając. Danie gotowe. Podałem ze świeżą bagietką i białym winem. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Krewetki na maśle
- Krewetki z grilla
- Wstążki z krewetkami i szpinakiem
- Spaghetti z boczkiem i krewetkami
- Sałatka „Black Tiger”
- Polędwiczki wieprzowe z warzywami na sposób chiński
- Kotlet z krewetek
- Spaghetti z zielonym pietruszkowym pesto z krewetkami