Pizza z sosem śmietanowym ze szparagami

Napiszę tylko tyle – pizza ze szparagami, do tego w białym sosie, tak intensywnie tymiankowym, to poezja. Na ogródku przyuważyłem, jak mi pięknie wyrósł świeży tymianek. Ostatnio zaraz po zimie w zasadzie wyciąłem wszystkie stare gałązki, a ty niespełna miesiąc i jest. Pięknie zielony, idealnie pachnący, młody tymianek.

Do tego zostało mi trochę zielonych szparagów, a Ninka zażyczyła sobie pizzę. Nie pozostało mi nic innego, tylko dla niej przygotować margaritę, a sobie zrobić wybitną (tym razem muszę być nieskromny) pizzę z biały sosem.

Kaloryczne harakiri, ale w tym przypadku nie do niepolecenia 😉

Metryczka:

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 12 minut

Temperatura pieczenia: 250 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: dla 4 osób

Ile ma kalorii: w pizzę kalorii ma

Składniki na pizzę ze szparagami w białym sosie:

  • 200 gram włoskiej mąki do pizzy z drożdżami (jeśli nie macie takiej, tylko zwykła i suszone drożdże, to użyjcie przepisu na ciasto do pizzy stąd)
  • 5 czubatych łyżek śmietany 18% (ja używam zazwyczaj ekstra kremowej Zott)
  • 13 zielonych szparagów
  • 150 gram mozzarelli w kostce (ta twardsza)
  • 60 gram mozzarelli w kulce (pół kulki)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • garść świeżego tymianku
  • czarny świeżo mielony pieprz
  • sól
  • przegotowana woda
  • oliwa z oliwek

Przepis na pizzę z sosem śmietanowym ze szparagami:

Najpierw zagniotłem ciasto na pizzę (kiedy ma się mąkę z drożdżami, nie trzeba długo czekać aż wyrośnie, jeśli takiej nie masz zrób ciasto z tradycyjnego przepisu). To znaczy: mąką wymieszałem z szczyptą soli, dodałem oliwę z oliwek (1,5 łyżki) i 150 ml wody. Najpierw wszystko wymieszałem łyżką, a potem przełożyłem z miski na blat i zagniotłem szybko elastyczne i nieklejące ciasto (jeśli się klei dosyp trochę mąki). Odstawiłem w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce.

Biały sos do pizzy

Cebulę i szalotki pokroiłem drobno i podsmażyłem na patelni na dwóch łyżkach oliwy. Po mniej więcej 5 minutach dodałem ściśnięty i pokrojone drobno dwa ząbki czosnku. Smażyłem jeszcze 3 – 4 minuty na wolnym „ogniu” (u mnie 4 w skali 1 – 10 na indukcji). Następnie dodałem śmietanę (5 czubatych łyżek) i dokładnie wymieszałem. Tak przygotowany sos przyprawiłem dość intensywnie pieprząc (a jakże, świeżo zmielonym czarnym pieprzem), łyżeczką soli i wieloma świeżo zerwanymi z łodyżek listkami tymianku (tak naprawdę obficie). Jeszcze raz mój biały sos do pizzy dokładnie wymieszałem, dodałem dwie łyżki przegotowanej wody, jeszcze raz wymieszałem i odstawiłem z ognia.

Pozostałe składniki i pizza

Kiedy jeszcze robił się sos, dokładnie umyłem i obciąłem zdrewniałe końcówki zielonych szparagów. Szparagi zostawiłem w zimnej wodzie przez około 6 minut (szczerze, nie wiem czy to coś dało, ale chyba dało). Ser mozzarella (i twardy i ten z kulki) pokroiłem na drobną kostkę i przełożyłem do małej miseczki.

Kiedy wszystkie składniki były przygotowane: ciasto, sos śmietanowy, szparagi i ser, rozgrzałem piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Ciasto na pizzę rozwałkowałem na spory prostokąt (tak żeby zajął całą blachę do piekarnika) i przełożyłem na lekko nasmarowaną oliwą blachę. Na tak przygotowane ciasto wyłożyłem sos śmietanowy i dokładnie rozprowadziłem go po całej pizzy (nie musi być go przesadnie dużo, z podanych składników moim zdaniem wychodzi idealnie). Następnie obsypałem go dokładnie serem mozzarella, a na koniec równo ułożyłem 13 zielonych szparagów (tyle akurat mi idealnie zajęło całą powierzchnię pizzy). Lekko skropiłem łyżką oliwy (równomiernie całą pizzę), posoliłem delikatnie i popieprzyłem.

Wstawiłem do piekarnika (jak już pisałem rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza) i piekłem dokładnie 12 minut. Po tym czasie pizza jest gotowa. Smacznego!

baner_eboka

pizza-z-bialym-sosem-i-szparagami

pizza-ze-szparagami

sos-smietanowy-do-pizzy

przygotowanie-pizzy-z-bialym-sosem

pizza-z-sosem-smietanowym

pizza-z-bialym-sosem

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273