Napiszę tylko tyle – pizza ze szparagami, do tego w białym sosie, tak intensywnie tymiankowym, to poezja. Na ogródku przyuważyłem, jak mi pięknie wyrósł świeży tymianek. Ostatnio zaraz po zimie w zasadzie wyciąłem wszystkie stare gałązki, a ty niespełna miesiąc i jest. Pięknie zielony, idealnie pachnący, młody tymianek.
Do tego zostało mi trochę zielonych szparagów, a Ninka zażyczyła sobie pizzę. Nie pozostało mi nic innego, tylko dla niej przygotować margaritę, a sobie zrobić wybitną (tym razem muszę być nieskromny) pizzę z biały sosem.
Kaloryczne harakiri, ale w tym przypadku nie do niepolecenia 😉
Metryczka:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Temperatura pieczenia: 250 stopni Celsjusza
Dla ilu osób: dla 4 osób
Ile ma kalorii: w pizzę kalorii ma
Składniki na pizzę ze szparagami w białym sosie:
- 200 gram włoskiej mąki do pizzy z drożdżami (jeśli nie macie takiej, tylko zwykła i suszone drożdże, to użyjcie przepisu na ciasto do pizzy stąd)
- 5 czubatych łyżek śmietany 18% (ja używam zazwyczaj ekstra kremowej Zott)
- 13 zielonych szparagów
- 150 gram mozzarelli w kostce (ta twardsza)
- 60 gram mozzarelli w kulce (pół kulki)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- garść świeżego tymianku
- czarny świeżo mielony pieprz
- sól
- przegotowana woda
- oliwa z oliwek
Przepis na pizzę z sosem śmietanowym ze szparagami:
Najpierw zagniotłem ciasto na pizzę (kiedy ma się mąkę z drożdżami, nie trzeba długo czekać aż wyrośnie, jeśli takiej nie masz zrób ciasto z tradycyjnego przepisu). To znaczy: mąką wymieszałem z szczyptą soli, dodałem oliwę z oliwek (1,5 łyżki) i 150 ml wody. Najpierw wszystko wymieszałem łyżką, a potem przełożyłem z miski na blat i zagniotłem szybko elastyczne i nieklejące ciasto (jeśli się klei dosyp trochę mąki). Odstawiłem w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce.
Biały sos do pizzy
Cebulę i szalotki pokroiłem drobno i podsmażyłem na patelni na dwóch łyżkach oliwy. Po mniej więcej 5 minutach dodałem ściśnięty i pokrojone drobno dwa ząbki czosnku. Smażyłem jeszcze 3 – 4 minuty na wolnym „ogniu” (u mnie 4 w skali 1 – 10 na indukcji). Następnie dodałem śmietanę (5 czubatych łyżek) i dokładnie wymieszałem. Tak przygotowany sos przyprawiłem dość intensywnie pieprząc (a jakże, świeżo zmielonym czarnym pieprzem), łyżeczką soli i wieloma świeżo zerwanymi z łodyżek listkami tymianku (tak naprawdę obficie). Jeszcze raz mój biały sos do pizzy dokładnie wymieszałem, dodałem dwie łyżki przegotowanej wody, jeszcze raz wymieszałem i odstawiłem z ognia.
Pozostałe składniki i pizza
Kiedy jeszcze robił się sos, dokładnie umyłem i obciąłem zdrewniałe końcówki zielonych szparagów. Szparagi zostawiłem w zimnej wodzie przez około 6 minut (szczerze, nie wiem czy to coś dało, ale chyba dało). Ser mozzarella (i twardy i ten z kulki) pokroiłem na drobną kostkę i przełożyłem do małej miseczki.
Kiedy wszystkie składniki były przygotowane: ciasto, sos śmietanowy, szparagi i ser, rozgrzałem piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Ciasto na pizzę rozwałkowałem na spory prostokąt (tak żeby zajął całą blachę do piekarnika) i przełożyłem na lekko nasmarowaną oliwą blachę. Na tak przygotowane ciasto wyłożyłem sos śmietanowy i dokładnie rozprowadziłem go po całej pizzy (nie musi być go przesadnie dużo, z podanych składników moim zdaniem wychodzi idealnie). Następnie obsypałem go dokładnie serem mozzarella, a na koniec równo ułożyłem 13 zielonych szparagów (tyle akurat mi idealnie zajęło całą powierzchnię pizzy). Lekko skropiłem łyżką oliwy (równomiernie całą pizzę), posoliłem delikatnie i popieprzyłem.
Wstawiłem do piekarnika (jak już pisałem rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza) i piekłem dokładnie 12 minut. Po tym czasie pizza jest gotowa. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Pizza kebab
- Prawdziwa włoska pizza Margherita
- Tarte flambee
- Prosta pizza wegetariańska i na ostro
- Zupa krem z białych szparagów
- Szparagi białe i zielone z piekarnika
- Pizzerita – czyli nie pizza, nie tarta ale wytrawna
- Pizza dla dziecka