Pizza kebab

Ninka ma obecnie fazę na pizze. Oczywiście ona swoją ulubioną i jedyną poprawną włoską Margheritę. Dlatego w tym przepisie z podanych składników wychodzą dwa placki do pizzy. Po prostu mi się lepiej wyrabia taką ilość ciasta. Ale jeśli chcecie zrobić dwie pizze kebab, to koniecznie przygotujcie dwa razy więcej mięsa.

Pizza kebab bardzo nieklasyczna. W ogóle to co to za pizza? Jednak chyba w Polsce takie dziwadło jest lubiane, bo w zasadzie z tego co widziałem każda sieciowa pizzeria posiada ją w ofercie. Ja po prostu miałem mielone mięso świeże, a Ninka nie chciała makaronu z bolognese, tylko pizzę, wiec zrobiłem sobie. Pierwszy raz. Wyszła jak na pizzę zupełnie dobra. Bardzo prosta.

Nie klasyczna polska pizza kebab, ponieważ nie dałem sosu białego, czosnkowego, tylko tradycyjny, bardzo prosty pomidorowy. Jednak mięsko mielone wyszło cudownie. Polecam.

Wyszła mi też zupełnie przypadkiem pizza wspominkowa. Bo teraz już raczej bardzo rzadko, ale kiedyś to ja kebabów się najadłem 🙂

Metryczka:

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Temperatura pieczenia: 220 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: dobrze, żeby pizzy nie zjadła jedna osoba

Ile ma kalorii: w kebab i trochę

Składniki na kebabową pizzę:

  • 250 gram mąki na pizzę z drożdżami (włoska)
  • pół szklanki wody
  • oliwa z oliwek
  • 300 gram mielonego mięsa z uda indyczego
  • 3 szalotki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół paczki przyprawy do kebaba (kebab / gyros, ja miałem prymat)
  • pół kulki sera mozzarella
  • 200 ml przecieru pomidorowego (takiego z kartonika)
  • trochę marynowanych papryczek jalapeno (opcja)
  • łyżeczka cukru
  • czarny mielony pieprz
  • sól

Przepis na niestandardową pizzę kebab:

Przygotowałem najprostsze ciasto na pizzę. Z tej mąki robi się je w 10 minut i w zasadzie bez wyrastania (tej włoskiej z drożdżami). Jeśli nie macie takiej mąki, zróbcie ciasto z przepisu na ostrą pizzę.

Mąkę (z drożdżami) wsypuje do miski, dodaje dwie szczypty soli, łyżkę oliwy i pół szklanki wody. Mieszam łyżką, a potem przekładam na blat i wyrabiam kilka minut, żeby ciasto było jednolite. Przekładam do miski i przykrywam ściereczką.

Przygotowuje najprostszy pomidorowy sos do pizzy – czyli przecier z pomidorów przelewam do miseczki, dodaje łyżeczkę cukru, szczyptę soli, trochę czarnego mielonego pieprzu, 1/4 szklanki wody i łyżeczkę oliwy z oliwy. Mieszam dokładnie i tyle. Sos gotowy.

Teraz zabrałem się za mięso. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam mielone mięso z indyka (z uda, żeby było tłustsze). Dodaje dwie szczypty soli, trochę czarnego mielonego pieprzu, 1/3 opakowania przyprawy do kebaba / gyrosa. Mieszam i smażę na dość mocnym „ogniu” (u mnie 7 w skali 1 – 10 na indukcji). Dodaje rozbity i pokrojony w paski spory ząbek czosnku. Mieszam. Mięso powinno się smażyć około 3 – 4 minut, po czym przykryłem patelnie i dusiłem kolejne 3 – 4 minuty. Mięso można odstawić.

Z ciast na pizzę rozwałkowałem placek (ja uwielbiam cienką pizzę, więc ciast rozwałkowuje na 2 – 3 milimetry). Wyłożyłem na blachę (lekko nasmarowaną oliwą) i zagiąłem rogi ciasta (sos nie wypłynie na blachę w czasie pieczenia). Wylałem sos i łyżką rozprowadziłem po pizzy. Wyłożyłem całe mięso, dodałem na wierzch pokrojone w trójkąty kawałki szalotki (na część pizzy położyłem też marynowane papryczki jalapeno). Wyłożyłem podartą w kawałki mozzarellą. Posypałem jeszcze przyprawą kebab / gyros.

Piekłem około 15 minut w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku. Pizza kebab gotowa. Smacznego!

baner_eboka

 pizza-kebab

polska-pizza

pizza-a-la-kebab

przygotowanie-pizzy-kebab

mieso-kebab-na-pizze

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273