Słuchajcie, wracam do normy. Żeby nie było.
Nie, nie formy, tej mimo rozpoczęcia sezonu rowerowego, nadal nie ma.
Wracam do normy zdjęciowej. Wczoraj spotkałem się z komplementem, że zdjęcie hiszpańskich zapiekanek nawet niezłe wyszło. Mi wyszło. Zapiekanki, to już musicie uwierzyć, były sto razy lepsze niż zdjęcie.
No ale wracam do formy, tfu normy i ten oraz następny przepis to dobitnie obnaży.
Tak, ten ryż wygląda wybitnie źle. Znajdą się na pewno tacy, którzy dobitnie mi to wytknie na fejsie. Ale cóż. Dzisiaj dość długo prawie nic nie jadłem i na obiadokolację trzeba było coś wrzucić. A że na 3 dni wyjeżdżam z Wawy, to trochę musiałem wyczyścić lodówę. No i padło na ryż z warzywami.
Pomysł prosty, wykonanie prymitywne (chociaż ryż nie gotowany w wodzie, tylko na patelni), a smak. Zaskakująco dobry. Pierwszy raz robiłem ryż ze zmiksowaną marchewką. Polecam. Jajko fajnie podkreśla smak. Naprawdę, nie przejmujcie się wyglądem (sami na pewno będziecie mogli ładniej to podać). Spróbujcie, ja polecam.
Metryczka:
Czas przygotowania: 20 minut
Dla ilu osób: dla dwóch osób lub jednego grubasa
Ile ma kalorii: weganie kalorii nie liczą
Składniki na ryż wegański:
- woreczek ryżu jaśminowego
- 1 cebula
- 2 szalotki
- dwie marchewki
- dwa ząbki czosnku
- kawałek imbiru (2 cm)
- 15 cm kawałek pora
- pół żółtej papryki
- 1 jajo kurze
- oliwa z oliwek
- czarny mielony pieprz
- 1 kostka bulionu warzywnego
- sól
Przepis na ryż z patelni:
Rozpuściłem kostkę bulionu warzywnego w szklance gorącej wody. Cebulę i szalotki pokroiłem drobno.
Na patelni rozgrzałem oliwę i usmażyłem cebulę i szalotki (tak żeby się zeszkliły). Kiedy cebule były gotowe, wsypałem na patelnię woreczek ryżu jaśminowego. Chwilkę podsmażyłem. Kiedy ryż ładnie się zeszklił, wlałem szklankę bulionu. Zmniejszyłem „ogień” (z 6 na 5 u mnie w skali 1 – 10). Kiedy ryż się gotował (ma wchłonąć wodę) zabrałem się za przygotowanie pozostałych warzyw.
Obrałem marchewkę, czosnek i imbir. Pokroiłem na kilka kawałków i wrzuciłem do przystawki do blendera do miksowania. Zmiksowałem na drobne kawałki. Pora i paprykę pokroiłem na drobne kawałki.
Kiedy ryż wchłonął wodę i nie był twardy (w międzyczasie dolałem jeszcze około pół szklanki wody), zwiększyłem „ogień” na 6 i na patelnię wsypałem marchewkę z czosnkiem i imbirem i dokładnie wymieszałem. Dodałem pora i paprykę i jeszcze raz wymieszałem.
Po około minuty mieszania dodałem jajko. Smażyłem cały czas dokładnie mieszając jeszcze około 3 minut. Danie gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Zupa krem z cukinii
- Risotto z dynią
- Pierś kurczaka a la gyros
- Marchewka zasmażana na słodko
- Kuskus na szybko
- Makaron z łagodnym sosem
- Polędwiczki wieprzowe z warzywami na sposób chiński
- Sajgonki z mięsem