Dzisiaj bardzo szybki, wegetariański wpis. Szybki, bo się zorientowałem, że jeszcze tego nie było. A to przecież klasyka. Tak mi się przynajmniej wydaje. Taki mega prosty, bezmięsny. Praktycznie same pomidory i bazylia.
Z nutą parmezanu, czosnku i czarnego pieprzu. Lekko słodkawy, jak prawdziwe włoskie pomidory.
No i szybki, bo bym zapomniał, bo nie mam czasu 😉 Więc bez gadania i do roboty. Polecam!
Metryczka:
Czas przygotowania: 25 minut
Dla ilu osób: dla jednej (duża porcja lub dwóch), ale zawsze możesz zrobić więcej sosu
Ile ma kalorii: nie pytaj, jedz
Składniki na makaron z sosem pomidorowym z bazylią:
- 350 ml rozdrobnionych pomidorów (włoskie, solo, bez dodatków, kupne, w butelce 700 ml, czyli potrzeba pół butelki)
- kawałek parmezanu (taki 1 cm na 4 cm, nieduży, może być grana padano)
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 20 świeżych liści bazylii
- 2 łyżeczki cukru
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony czarny pieprz
- słodka suszona czerwona papryka
- sól
- makaron (ja wybrałem pipe rigate, czyli włoskie muszelki)
Przepis na włoskie wegetariańskie muszelki:
Szalotki pokroiłem w cienkie talarki. Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę i podsmażyłem szalotki, dodając 1 łyżeczkę cukru. Szalotki powinny się zeszklić. Wtedy dodałem rozdrobnione pomidory i wymieszałem. Dodałem też łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki i obficie popieprzyłem (świeżo mielonym, czarnym oczywiście). Wymieszałem.
Czosnek rozgniotłem i pokroiłem na wąskie plasterki. Dodałem do sosu i wymieszałem. Zmniejszyłem „ogień” pod patelnią (u mnie na indukcji z 6 na 4 w skali 1 – 10) i co jakiś czas mieszając smażyłem, do momentu kiedy sos ładnie zgęstniał (widać na zdjęciu, mam nadzieję).
W czasie kiedy sos odparowywał, ugotowałem pipe rigate, czyli włoski makaron, takie muszelki. Odcedziłem i przelałem zimną wodą.
Parmezan pokroiłem w wąskie piórka i dodałem do sosu (widać na zdjęciu), wymieszałem i chwilę smażyłem. Dodałem makaron, jeszcze raz wymieszałem dokładnie, dodałem jeszcze trochę świeżo mielonego pieprzu i ściągnąłem patelnie z „ognia”.
Bazylię pokroiłem w paski i dodałem do patelni. Wymieszałem. Danie gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Spaghetti z sosem pomidorowym i pomidorkami koktajlowymi
- Drobny makaron z suszonymi pomidorami
- Makaron z łagodnym sosem
- Makaron funghi
- Gołąbki wegetariańskie
- Makaron z pesto z roszponki
- Makaron z pesto z rukoli
- Makaron z byle czym