Prosta pizza wegetariańska i na ostro

Zrobiłem dzisiaj coś, czego zazwyczaj staram się nie robić. Nie chciałbym też być źle odebrany. Nie to, że chciałem iść na łatwiznę, po prostu tak wyszło.

Poszedłem do sklepu i zachwycony tym, że jest prawdziwa włoska mąka do pizzy, zacząłem się jej przyglądać. Co prawda nie jest to towar ekonomiczny (kosztuje 3 razy tyle co polska mąką, z której też potrafię zrobić pizzę), ale kiedy zobaczyłem wersję „z drożdżami” od razu się zastanowiłem.

Jak to mąką od razu z drożdżami?

Ano tak. Nie mam zielonego pojęcia jak oni to robią, ale wiem już, że robią to dobrze.

Primo, żeby trzymać się włoskiego, to ciasto z tej mąki nie wymaga rośnięcia (chociaż ja się wyłamałem i dałem mu trochę podrosnąć).

Primo secundo, pizza wychodzi naprawdę bardzo dobra i znacznie szybciej niż robiona tak klasycznie (czyli jak ja to robię: z polskiej mąki, z suchych polskich drożdży, oliwy i wody). Więc jeśli macie ochotę na pizzę szybko, bez wyrastania i do tego smaczniejszą niż z jakiejkolwiek pizzeri „z dostawą” to polecam zdecydowanie zaopatrzenie się w tę mąkę (zdjęcie jej poniżej).

Aha. To nie jest żadna reklama. Nie dostałem (z tego powodu strasznie mi przykro) anie grosza za napisanie tego przepisu z użyciem tej mąki. Dzięki temu możecie być pewni, że wpis jak zwykle jest z głębi serca (a może duszy). Cokolwiek tam we mnie siedzi.

Pizzę polecam, niekoniecznie na diecie, ale polecam z takimi składnikami jak lubicie. Ja dzisiaj zrobiłem też sos zupełnie inny niż zazwyczaj, ponieważ lżejszy (bardziej wodnisty). No i co niespotykane u mnie często jedna z pizz była wegetariańska. Też zupełny eksperyment ponieważ z cukinią i pomidorem malinowym.

Druga już klasycznie jak lubię, czyli ostra z salami i papryczkami. Do dzieła. Polecam!

Metryczka: 

Czas przygotowania: 50 minut

Temperatura pieczenia: 220 stopni Celsjusza

Czas pieczenia: 17 minut

Dla ilu osób: hm, dla kilku?

Ile ma kalorii: w poście tego nie jedź

Składniki na naprawdę dobrą pizzę:

        Składniki na ciasto do pizzy:

  • 300 gram mąki włoskiej do pizzy z drożdżami (zdjęcie poniżej)
  • pół szklanki wody
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli

Dodatki do pizzy (sos i składniki na pizzę wegetariańską i ostrą):

  • 250 gram przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/3 cukinii
  • 15 papryczek marynowanych jalapeno
  • pół dużego pomidora malinowego
  • dwie średniej wielkości szalotki
  • 10 dkg goudy holenderskiej
  • 350 gram sera mozzarella (takiego z woreczka)
  • 10 plasterków salami (ja miałem rogal)
  • pieprz czarny mielony
  • suszone zioła prowansalskie

Przepis (co ciekawe bez długiego wyrastania):

Nie będę ściemniał ciasto zrobiłem z przepisu na opakowaniu z mąki. Co prawda trochę zmodyfikowałem, ponieważ chciałem mieć ciasta na 2 średnie i jedną małą pizzę, więc użyłem większej ilości mąki i w związku z tym pozostałych składników.

Ciekawe przy tej mące jest to, że na opakowaniu sugerują, że ciasto nie musi wyrastać. Wyrabiamy i ciach na blachę od razu do pieczenia pizzy. Ja jednak dałem po wyrobieniu ciastu trochę wyrosnąć. Pizza wyszła smakowita.

Zaczynając. Do dużej michy wsypałem mąkę i sól, dolałem wodę i oliwę i zacząłem ugniatać ciasto. Było trochę za „mokre” więc dodałem trochę mąki i ugniatałem około 10 minut. Następnie odłożyłem na dosłownie 15 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie w małym rondelku rozgrzałem pół łyżki oliwy z przecierem pomidorowym, szczyptą soli i cukrem. Dodałem trochę wody. Sos podgrzewałem około 15 minut (tyle ile wyrastało ciasto). Nie chciałem, żeby był zbyt gęsty. Powinien być raczej jak dość gęsta, ale zupa pomidorowa, a nie np. ketchup.

W tym czasie też przygotowałem wszystkie składniki. Czyli pociąłem mozzarellę w paski, holenderską goudę pokroiłem na drobne kawałki. To samo zrobiłem z warzywami. Odłożyłem do miseczek.

Po 15 minutach ciasto wyrosło tylko trochę, ale było na tyle pulchne i sprężyste, że udało się z niego wygnieść dość spory i cienki kawałek placka na pizzę. Fajnie, bo się w ogóle nie przerywał.

Na przygotowane 3 placki do pizzy wylałem sos i rozprowadziłem równo po całym cieście (brzegi oczywiście zostawiając suche). No i układałem składniki.

Na pizzę wegetariańską: cukinie, pomidory, szalotkę, mozzarellę i goudę.

Na pizzę ostrą: salami, szalotkę, papryczki jalapano, mozzarellę i goudę.

Każdy z placków piekłem po mniej więcej 17 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza.

No i to w zasadzie tyle. Pizza, bardzo prosta, gotowa. Smacznego!

baner_eboka

prosta_pizza_5

prosta_pizza_4

prosta_pizza_3

prosta_pizza_2

prosta_pizza_1

maka_do_pizzy_wloska

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273