Zrobiłem dzisiaj coś, czego zazwyczaj staram się nie robić. Nie chciałbym też być źle odebrany. Nie to, że chciałem iść na łatwiznę, po prostu tak wyszło.
Poszedłem do sklepu i zachwycony tym, że jest prawdziwa włoska mąka do pizzy, zacząłem się jej przyglądać. Co prawda nie jest to towar ekonomiczny (kosztuje 3 razy tyle co polska mąką, z której też potrafię zrobić pizzę), ale kiedy zobaczyłem wersję „z drożdżami” od razu się zastanowiłem.
Jak to mąką od razu z drożdżami?
Ano tak. Nie mam zielonego pojęcia jak oni to robią, ale wiem już, że robią to dobrze.
Primo, żeby trzymać się włoskiego, to ciasto z tej mąki nie wymaga rośnięcia (chociaż ja się wyłamałem i dałem mu trochę podrosnąć).
Primo secundo, pizza wychodzi naprawdę bardzo dobra i znacznie szybciej niż robiona tak klasycznie (czyli jak ja to robię: z polskiej mąki, z suchych polskich drożdży, oliwy i wody). Więc jeśli macie ochotę na pizzę szybko, bez wyrastania i do tego smaczniejszą niż z jakiejkolwiek pizzeri „z dostawą” to polecam zdecydowanie zaopatrzenie się w tę mąkę (zdjęcie jej poniżej).
Aha. To nie jest żadna reklama. Nie dostałem (z tego powodu strasznie mi przykro) anie grosza za napisanie tego przepisu z użyciem tej mąki. Dzięki temu możecie być pewni, że wpis jak zwykle jest z głębi serca (a może duszy). Cokolwiek tam we mnie siedzi.
Pizzę polecam, niekoniecznie na diecie, ale polecam z takimi składnikami jak lubicie. Ja dzisiaj zrobiłem też sos zupełnie inny niż zazwyczaj, ponieważ lżejszy (bardziej wodnisty). No i co niespotykane u mnie często jedna z pizz była wegetariańska. Też zupełny eksperyment ponieważ z cukinią i pomidorem malinowym.
Druga już klasycznie jak lubię, czyli ostra z salami i papryczkami. Do dzieła. Polecam!
Metryczka:
Czas przygotowania: 50 minut
Temperatura pieczenia: 220 stopni Celsjusza
Czas pieczenia: 17 minut
Dla ilu osób: hm, dla kilku?
Ile ma kalorii: w poście tego nie jedź
Składniki na naprawdę dobrą pizzę:
Składniki na ciasto do pizzy:
- 300 gram mąki włoskiej do pizzy z drożdżami (zdjęcie poniżej)
- pół szklanki wody
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
Dodatki do pizzy (sos i składniki na pizzę wegetariańską i ostrą):
- 250 gram przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1/3 cukinii
- 15 papryczek marynowanych jalapeno
- pół dużego pomidora malinowego
- dwie średniej wielkości szalotki
- 10 dkg goudy holenderskiej
- 350 gram sera mozzarella (takiego z woreczka)
- 10 plasterków salami (ja miałem rogal)
- pieprz czarny mielony
- suszone zioła prowansalskie
Przepis (co ciekawe bez długiego wyrastania):
Nie będę ściemniał ciasto zrobiłem z przepisu na opakowaniu z mąki. Co prawda trochę zmodyfikowałem, ponieważ chciałem mieć ciasta na 2 średnie i jedną małą pizzę, więc użyłem większej ilości mąki i w związku z tym pozostałych składników.
Ciekawe przy tej mące jest to, że na opakowaniu sugerują, że ciasto nie musi wyrastać. Wyrabiamy i ciach na blachę od razu do pieczenia pizzy. Ja jednak dałem po wyrobieniu ciastu trochę wyrosnąć. Pizza wyszła smakowita.
Zaczynając. Do dużej michy wsypałem mąkę i sól, dolałem wodę i oliwę i zacząłem ugniatać ciasto. Było trochę za „mokre” więc dodałem trochę mąki i ugniatałem około 10 minut. Następnie odłożyłem na dosłownie 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie w małym rondelku rozgrzałem pół łyżki oliwy z przecierem pomidorowym, szczyptą soli i cukrem. Dodałem trochę wody. Sos podgrzewałem około 15 minut (tyle ile wyrastało ciasto). Nie chciałem, żeby był zbyt gęsty. Powinien być raczej jak dość gęsta, ale zupa pomidorowa, a nie np. ketchup.
W tym czasie też przygotowałem wszystkie składniki. Czyli pociąłem mozzarellę w paski, holenderską goudę pokroiłem na drobne kawałki. To samo zrobiłem z warzywami. Odłożyłem do miseczek.
Po 15 minutach ciasto wyrosło tylko trochę, ale było na tyle pulchne i sprężyste, że udało się z niego wygnieść dość spory i cienki kawałek placka na pizzę. Fajnie, bo się w ogóle nie przerywał.
Na przygotowane 3 placki do pizzy wylałem sos i rozprowadziłem równo po całym cieście (brzegi oczywiście zostawiając suche). No i układałem składniki.
Na pizzę wegetariańską: cukinie, pomidory, szalotkę, mozzarellę i goudę.
Na pizzę ostrą: salami, szalotkę, papryczki jalapano, mozzarellę i goudę.
Każdy z placków piekłem po mniej więcej 17 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza.
No i to w zasadzie tyle. Pizza, bardzo prosta, gotowa. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Pizza kebab
- Pizza z sosem śmietanowym ze szparagami
- Prawdziwa włoska pizza Margherita
- Pizza pr(ostra) jak diabli
- Pizzerita – czyli nie pizza, nie tarta ale wytrawna
- Pizza dla dziecka
- Prosta focaccia
- Wegańska zupa z czerwoną soczewicą