To danie zostawiłem sobie na koniec. No bo w końcu mięso.
W sumie przepis (o ile można go tak nazwać) powstał zupełnie przypadkiem. Miały być zwykłe schabowe (tak, żeby zjadła Ninka), uznałem, że nie poddamy się całkowicie dyktatowi żywieniowemu dziecka 😉 No i szybka improwizacja sprawiła, że powstały.
Rodzice powiedzieli, że bardzo dobre.
A ja nie napiszę już dzisiaj nic, ponieważ jest 90 minuta w meczu Real – Valencia i nadal 1:2 :((((
Polecam improwizować tak jak te roladki <placze>
A tu zobaczcie jak obrać zielone szparagi.
Metryczka:
Czas przygotowania: 20 minut
Dla ilu osób: dla 3 osób
Ile ma kalorii: chudy schab kup i nie zadawaj głupich pytań
Składniki na inne schabowe:
- trzy 1 cm kawałki schabu (bez kości)
- trzy zielone szparagi (raczej wybierajcie chude)
- 3 plastry szynki długodojrzewającej
- 6 suszonych pomidorów
- czarny mielony pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Przepis (na zawijasy):
Schab rozbiłem (wkładając kotlety do woreczków foliowych) na płaskie kotlety. Przyprawiłem z każdej strony pieprzem i solą. Rozłożyłem na desce i na każdym (widać na zdjęciu poniżej) kotlecie układałem: plaster szynki, przyciętego do długości mięsa (tak, żeby główka z jednej strony lekko wystawała) szparaga, suszone pomidory (po dwa na roladkę).
Zawinąłem w roladki i zabezpieczałem krótkimi wykałaczkami.
Na patelni rozgrzałem oliwę i smażyłem roladki po kilka minut z każdej strony. Na koniec przykryłem pokrywką i dusiłem jeszcze kilka minut. Roladki gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Schab z piekarnik z marchewką
- Roladki z indyka (z ogórkiem i szynką)
- Rolady schabowe w panierce
- Kotlet schabowy (obiad)
- Makaron neapolitański
- Młoda kapusta z suszonymi pomidorami
- Roladki z piersi kurczaka z serem pleśniowym
- Drobny makaron z suszonymi pomidorami