Pierwsza próba z mąką żytnią. Nigdy wcześniej jej nie kupowałem. Dlatego taka na razie „na łatwiznę”. Po prostu lekko zmieniony przepis na pancake. Do tego ja na śniadanie postanowiłem zjeść je na słono. Z masłem i… czarnym kawiorem. Wow. Idealne połączenie i w zasadzie bardzo dobry pomysł, jeśli chcecie podjąć nimi gości.
Połączenie takie nie jest zaskakujące, ale na pewno może zrobić pozytywne wrażenie i odmianę dla Waszych gości. Polecam 🙂
Metryczka:
Czas przygotowania: 25 minut
Dla ilu osób: dla 3 – 4 osób (wychodzi około 20 małych placuszków)
Ile ma kalorii: w żyto ma!
Składniki na placki pszenno – żytnie:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki żytniej razowej
- 50 gram masła
- 1 jajo kurze
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Przepis na nietypowe pan cake z mąki pszennej i żytniej:
Najpierw w misce wymieszałem wszystkie składniki sypkie. Dodałem do nich jajo i dokładnie wymieszałem.
Masło rozpuściłem i lekko przestudziłem. Do miski dodałem mleko i dokładnie wymieszałem, na końcu wlewając masło. Dokładnie wymieszałem łyżką. Ciasto gotowe.
Smażyłem po mniej więcej 50 – 60 sekund z każdej strony na patelni bez tłuszczu.
Można podawać na słodko (np. z miodem) lub wytrawnie (ja z masłem i kawiorem). Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Placuszki bananowe z gruszkami i miodem
- Placuszki bananowe (a la pan cake)
- Placuszki gruszkowo cynamonowe
- Pancake, czyli naleśnik