Nawet nie wiecie jak się cieszę, że szparagi wróciły. Wczoraj pisałem o tym, że mamy obecnie zasyp „młodych” warzyw i owoców. Na całe szczęście świeże szparagi są tylko na wiosnę i raczej nie spotyka się ich w sklepach w zimie czy na jesieni. Dlatego to jedyny czas. Więc nie ma co czekać.
Dzisiaj na stół poszły zielone. Znacznie łatwiejsze w przygotowaniu, szczególnie, że nie wiem czy pamiętacie film grozy, który kiedyś stworzyłem, ale zdecydowanie łatwiej się je „obiera”. Zresztą przypominam:
No i jak? Nabraliście już ochoty? Jeśli nie to dodam tylko, że przygotowanie szparagów z jajkiem sadzonym jest prawie tak proste jak przygotowanie samego jajka sadzonego. Więc nie wierzę, że jeszcze czekacie. Polecam.
Metryczka:
Czas przygotowania: 10 minut
Dla ilu osób: 1 osoby
Ile ma kalorii: serio się tym przejmujesz?
Składniki na zielone szparagi z jajkiem sadzonym:
- 8 zielonych szparagów (byle były świeże, nie zdrewniałe, najlepiej wybierać najcieńsze łodygi)
- 2 jaja kurze
- pół łyżki masła
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
- sól
- czarny świeżo mielony pieprz
Przepis na zielone szparagi z patelni z jajkiem:
Najpierw dokładnie umyłem i obrałem szparagi (wg instrukcji na pokazanym powyżej filmie grozy;). Na patelni rozgrzałem masło z kilkoma kroplami oliwy (żeby masło się nie przypaliło) i położyłem obok siebie szparagi (widać to na poniższym zdjęciu). Na średnim „ogniu” (u mnie 5 w skali 1 – 10 na indukcji) smażyłem szparagi około 1 – 2 minut.
Po tym czasie wbiłem na patelnię dwa jajka, tak żeby białko przykryło szparagi, a żółtka pozostały w całości (jak widzicie nie specjalnie równo mi to wyszło, na pewno da się ładniej i bardziej równomiernie). Posoliłem delikatnie i dość obficie posypałem świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przykryłem patelnię pokrywką i zmniejszyłem „ogień” do 3 (w skali 1 – 10). Smażyłem do prawie całkowitego ścięcia żółta. Danie gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Zielone szparagi z patelni
- Szparagi białe i zielone z piekarnika
- Zupa krem z białych szparagów
- Pizza z sosem śmietanowym ze szparagami