Prawie w ogóle nie gotuje. Prawie znaczy, że czasami zrobię jakiś standard, który jest już na stronie. Bo mi się nie chce.
Jednak trochę żal mi tej Prymitywnej Kuchni i dzisiaj nadarzyła się okazja, dzięki zapodzianemu gdzieś w lodówce workowi ze szpinakiem. No i powstał banalny jak wszystko makaron ze szpinakiem, w takim bardzo tłustym, kremowym sosie o smaku niewybrednym.
Nie wiem, czy go polecam, bo w sumie co to zmienia? Smakuje jako tako. Po prostu.
Metryczka:
Czas przygotowania: 15 minut
Dla ilu osób: dla 2 osób
Ile ma kalorii: nie ma
Składniki na szpinak w serowym sosie:
- 6 garści świeżego szpinaku baby
- 50 gram serka typu camembert
- 2 trójkąty serka topionego (ja używam śmietankowego firmy na H)
- 2 ząbki czosnku
- pół czerwonej ostrej papryczki
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- sól
- makaron (dla dwóch osób, dowolnego, mi najbardziej pasowały wąskie rurki)
Przepis na makaron ze szpinakiem:
Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwek i podsmażyłem pokrojony dość grubo czosnek i czerwoną ostrą papryczkę.
Szpinak umyłem i dodałem na patelnię (może być lekko mokra). Przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli. Wymieszałem i smażyłem około 5 – 6 minut.
W tym czasie ugotowałem makaron i odcedziłem.
Serek camembert pokroiłem na wąskie paski i wrzuciłem na patelnię do szpinaku. Dodałem też serek topiony. Wymieszałem i smażyłem do kiedy serki nie zaczęły się topić. Wtedy dodałem makaron i mieszając przez 1 – 2 minuty smażyłem jeszcze na niewielkim „ogniu” (u mnie 4 w skali 1 – 10 na indukcji).
Makaron powinien cały być oklejony bardzo kremowym sosem serowo szpinakowym. Danie gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Makaron z chorizo i szpinakiem
- Szpinak z czosnkiem
- Pasta z gorgonzolą i świeżym szpinakiem
- Wstążki z krewetkami i szpinakiem
- Carbonara bez śmietany
- Kurczak na szpinaku
- Perfekcyjny kremowy sos pieczarkowy (np. do makaronu)