Makaron ze szpinakiem w serowym sosie

Prawie w ogóle nie gotuje. Prawie znaczy, że czasami zrobię jakiś standard, który jest już na stronie. Bo mi się nie chce.

Jednak trochę żal mi tej Prymitywnej Kuchni i dzisiaj nadarzyła się okazja, dzięki zapodzianemu gdzieś w lodówce workowi ze szpinakiem. No i powstał banalny jak wszystko makaron ze szpinakiem, w takim bardzo tłustym, kremowym sosie o smaku niewybrednym.

Nie wiem, czy go polecam, bo w sumie co to zmienia? Smakuje jako tako. Po prostu.

Metryczka:

Czas przygotowania: 15 minut

Dla ilu osób: dla 2 osób

Ile ma kalorii: nie ma

Składniki na szpinak w serowym sosie:

  • 6 garści świeżego szpinaku baby
  • 50 gram serka typu camembert
  • 2 trójkąty serka topionego (ja używam śmietankowego firmy na H)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej ostrej papryczki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • makaron (dla dwóch osób, dowolnego, mi najbardziej pasowały wąskie rurki)

Przepis na makaron ze szpinakiem:

Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwek i podsmażyłem pokrojony dość grubo czosnek i czerwoną ostrą papryczkę.

Szpinak umyłem i dodałem na patelnię (może być lekko mokra). Przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli. Wymieszałem i smażyłem około 5 – 6 minut.

W tym czasie ugotowałem makaron i odcedziłem.

Serek camembert pokroiłem na wąskie paski i wrzuciłem na patelnię do szpinaku. Dodałem też serek topiony. Wymieszałem i smażyłem do kiedy serki nie zaczęły się topić. Wtedy dodałem makaron i mieszając przez 1 – 2 minuty smażyłem jeszcze na niewielkim „ogniu” (u mnie 4 w skali 1 – 10 na indukcji).

Makaron powinien cały być oklejony bardzo kremowym sosem serowo szpinakowym. Danie gotowe. Smacznego!

baner_eboka

kremowy-serowy-szpinak

makaron-z-serowym-szpinakiem

makaron-z-szpinakiem-kremowym

makaron-ze-szpinakiem

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273