Dzisiaj dość efektywny dzień, więc kolacja musiała być godna. Jadłem co prawda dzisiaj wyjątkowo przyjemny lunch, do tego po włosku, z kluchami (w sensie makaronem) i z focaccia na przystawkę. Jednak w pośpiechu nie zjadłem całego, poza tym mi się należało.
Więc przedstawiam najprostszy przepis na, w zasadzie to nie sos, bardziej dodatek do gnocchi (ale można też spokojnie dodawać do makaronu) w postaci pieczarek w serze Camembert. Niezwykle prosty (jeśli nie wręcz banalny) ale idealny w smaku. Ser wyciąga z pieczarek i szalotki całe dobro. Więc nic, tylko robić i jeść.
Z gnocchi komponuje się idealnie, więc tak, z całego serca polecam.
Metryczka:
Czas przygotowania: 20 minut
Dla ilu osób: dwie małe porcje lub jedna solidna
Ile ma kalorii: trochę więcej
Składniki na gnocchi z pieczarkami:
- 8 dużych pieczarek
- 75 gram serka Camembert (tak mniej więcej 2/3 standardowego opakowania 125 gram)
- 3 spore szalotki
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- gnocchi
Przepis na przepyszne gnocchi:
Pieczarki obrałem i pokroiłem w bardzo drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzałem oliwę z oliwek i wrzuciłem pieczarki. Smażyłem na średnim „ogniu” (u mnie 5 w skali 1 – 10 na indukcji). Kiedy pieczarki się smażyły, pokroiłem szalotkę na kostkę równie drobną jak pieczarki i dodałem do pieczarek.
Smażyłem co jakiś czas mieszając około 10 – 12 minut. Kiedy pieczarki się zarumieniły, a szalotka zeszkliła dodałem drobno pokrojony ser Camembert. Dokładnie mieszałem, tak żeby ser się ładnie roztopił. Zmniejszyłem też „ogień” (u mnie do 4).
Ugotowałem gnocchi (przepis na gnocchi, można oczywiście też kupić w sklepie). Odcedziłem i wrzuciłem na patelnię z pieczarkami. Dokładnie wymieszałem, dodałem trochę soli i dość sporo świeżo mielonego pieprzu i podgrzewałem jeszcze około 2 – 3 minut. Gnocchi z pieczarkami, bardzo kremowymi i raczej dość kalorycznymi gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Pulpety z pieczarkami i wątróbką
- Perfekcyjny kremowy sos pieczarkowy (np. do makaronu)
- Polędwiczki w pieczarkach
- Makaron funghi
- Klasyczna zapieksa z pieczarkami
- Polędwiczka wieprzowa w sosie z borowików
- Żurek na zakwasie z kiełbasą i jajkiem
- Gołąbki de luxe