Polędwiczki wieprzowe w ziołach z grilla

Chciałem w końcu coś zjeść swojego. Coś z mięsa, ale szybko przygotowanego. Poszedłem do mięsnego i miałem nadzieje, szczerze, na większy wybór. Drobiu absolutnie nie miałem ochoty, wołowiny dobrej nie było.

Poszedłem więc trochę na łatwiznę. Polędwiczki wieprzowe to chyba jedno z najłatwiejszych mięs do przygotowania. Praktycznie ciężko je zepsuć. Ja przygotowałem je na grillu, w bardzo przyjemnej ziołowej marynacie.

Sposób przygotowania trochę przypomina robienie piersi z kaczki z grilla, ale smak już zupełnie inny. Polecam! Podałem sobie w takiej formie obiadowej, z dość ciekawymi ziemniakami pieczonymi na takie a la chipsy i pomidorem pokrojonym po prostu w plastry. Pycha.

Znów dziś się nie rozpiszę, ale czekajcie – forma na pewno wróci. Mam nadzieję 🙂

Metryczka:

Czas przygotowania: 1 godzina (z czasem na marynowanie)

Dla ilu osób: dla 2 osób

Ile ma kalorii: z grilla elektrycznego? nie przewidzieli takiej opcji

Składniki na polędwiczki wieprzowe z grilla elektrycznego:

  • 1 średnia polędwiczka wieprzowa (oczywiście możecie zrobić ich dużo więcej)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • czarny świeżo mielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka winnego octu balsamicznego (włoskiego oczywiście)

Przepis na polędwicę wieprzową:

W tym przepisie na polędwiczkę najważniejsza jest marynata. Resztę załatwia grill elektryczny.

Polędwiczkę umyłem i podzieliłem na trzy części. Przełożyłem do plastikowego pojemnika i dodałem przyprawy, pokrojony drobno czosnek, oliwę, sól i ocet balsamiczny. Dokładnie wtarłem w polędwiczki i nakłułem polędwiczki ostrym nożem.

Przykryłem i odstawiłem do lodówki na około 30 – 40 minut.

Po tym czasie rozgrzałem mój grill elektryczny na maksa i wyłożyłem polędwiczki. Smażyłem około 7 – 8 minut z każdej strony, co jakiś czas dociskając do płyty. Po tym czasie polędwiczki są gotowe. Idealnie wysmażone, mięciutkie, chociaż takie raczej medium. Więc jeśli nie lubicie „różowego” (ale nie krwistego) mięsa w środku, czyli preferujecie bardziej wypieczone, przedłużcie pieczenia o około 4 minuty z każdej strony. Danie gotowe. Smacznego!

baner_eboka

wieprzowa-poledwica-z-grilla

poledwiczki-z-grilla

poledwiczka-z-grilla-w-ziolach

poledwiczka-wieprzowa-z-grilla

zamarynowana-poledwiczka-wieprzowa

poledwiczka-na-grillu-elektrycznym

poledwica-wieprzowa-z-grilla

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273