Chciałem w końcu coś zjeść swojego. Coś z mięsa, ale szybko przygotowanego. Poszedłem do mięsnego i miałem nadzieje, szczerze, na większy wybór. Drobiu absolutnie nie miałem ochoty, wołowiny dobrej nie było.
Poszedłem więc trochę na łatwiznę. Polędwiczki wieprzowe to chyba jedno z najłatwiejszych mięs do przygotowania. Praktycznie ciężko je zepsuć. Ja przygotowałem je na grillu, w bardzo przyjemnej ziołowej marynacie.
Sposób przygotowania trochę przypomina robienie piersi z kaczki z grilla, ale smak już zupełnie inny. Polecam! Podałem sobie w takiej formie obiadowej, z dość ciekawymi ziemniakami pieczonymi na takie a la chipsy i pomidorem pokrojonym po prostu w plastry. Pycha.
Znów dziś się nie rozpiszę, ale czekajcie – forma na pewno wróci. Mam nadzieję 🙂
Metryczka:
Czas przygotowania: 1 godzina (z czasem na marynowanie)
Dla ilu osób: dla 2 osób
Ile ma kalorii: z grilla elektrycznego? nie przewidzieli takiej opcji
Składniki na polędwiczki wieprzowe z grilla elektrycznego:
- 1 średnia polędwiczka wieprzowa (oczywiście możecie zrobić ich dużo więcej)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- czarny świeżo mielony pieprz
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka winnego octu balsamicznego (włoskiego oczywiście)
Przepis na polędwicę wieprzową:
W tym przepisie na polędwiczkę najważniejsza jest marynata. Resztę załatwia grill elektryczny.
Polędwiczkę umyłem i podzieliłem na trzy części. Przełożyłem do plastikowego pojemnika i dodałem przyprawy, pokrojony drobno czosnek, oliwę, sól i ocet balsamiczny. Dokładnie wtarłem w polędwiczki i nakłułem polędwiczki ostrym nożem.
Przykryłem i odstawiłem do lodówki na około 30 – 40 minut.
Po tym czasie rozgrzałem mój grill elektryczny na maksa i wyłożyłem polędwiczki. Smażyłem około 7 – 8 minut z każdej strony, co jakiś czas dociskając do płyty. Po tym czasie polędwiczki są gotowe. Idealnie wysmażone, mięciutkie, chociaż takie raczej medium. Więc jeśli nie lubicie „różowego” (ale nie krwistego) mięsa w środku, czyli preferujecie bardziej wypieczone, przedłużcie pieczenia o około 4 minuty z każdej strony. Danie gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Polędwiczka wieprzowa w sosie z borowików
- Cukinia z grilla
- Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym
- Polędwiczki w pieczarkach
- Krewetki z grilla
- Polędwiczki wieprzowe z warzywami na sposób chiński
- Polędwiczki w sosie sezamowym na ostro
- Stek wołowy