Ninka uwielbia wszelkie rodzaje pan cake. Zdecydowanie bardziej niż nasze polskie naleśniki. Tym razem zrobiłem naleśniki, czy raczej placki bananowe z gruszkami, miodem i oczywiście cynamonem.
Nie jest to śniadanie dietetyczne, więc nie łudźcie… mimo, że banan, gruszka, miód – wszystko brzmi bardzo zdrowo, to kalorie ma niejedną, nie dwie. Ale raczej jest zdrowo. Szczególnie w tak piękną sobotę jak wczoraj, kiedy potrzebowaliśmy mocy na zabawę na placu zabaw i basenie.
Także polecam. Naleśniki, czy placuszki a la pan cake, mają to do siebie, że można je podawać na różne sposoby, ale też przygotowanie ciasta można urozmaicać. Zresztą próbujcie sami. Szczególnie z bardzo dobrą o tej porze gruszką. Polecam!
Metryczka:
Czas przygotowania: 20 minut
Dla ilu osób: z podanej ilości składników wychodzi dokładnie 8 – 9 placuszków (wielkości jak na zdjęciach), czyli dla 3 – 4 osób
Ile ma kalorii: nie liczę kalorii na śniadanie
Składniki na wesołe śniadanko:
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 jajo kurze
- 2 płaskie łyżki gęstej śmietany 18%
- 250 ml kefiru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przepis na placuszki z bananami, gruszkami, miodem i cynamonem. Pycha:
1. Na małej patelence rozpuściłem dwie łyżki masła.
2. Do wysokiej miski wsypałem 4 czubate łyżki mąki, sodę, szczyptę soli. Wbiłem jajko i wymieszałem.
3. Dodałem pokrojonego na wąskie paski banana, kefir, śmietanę i cynamon. Bardzo dokładnie wymieszałem. Wyszła dość gęsta masa. Dolałem wcześniej roztopione masło i jeszcze raz wymieszałem. Ciasto na te placuszki jest na pewno bardziej gęste niż na zwykłe pan cake, czy naleśniki. Jak wygląda widać na zdjęciu poniżej. Banan musi być dobrze rozgnieciony.
4. Na „ogniu” (czyli mojej indukcji, włączonej na 5 w skali 1 – 10) rozgrzałem patelnię do naleśników (ha, ostatnio dostałem taką w prezencie) i wlewałem na nią około trzech łyżek ciasta na placuszki (widać na zdjęciach). Smażyłem około 1 – 2 minuty z pierwszej strony i około 1 minuty z drugiej (po przewróceniu). Na złoto.
5. Gotowe placuszki polałem na talerzu miodem, posypałem cynamonem i gruszką pokrojoną w plasterki. Danie gotowe, smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Klasyczne naleśniki
- Placuszki gruszkowo cynamonowe
- Placuszki bananowe (a la pan cake)
- Placuszki pszenno – żytnie
- Pancake, czyli naleśnik
- Koktajl bananowy z figami
- Jogurt z kiwi
- Babeczki potrójnie czekoladowe z bananami