Jeśli uważnie śledzicie przepisy na PrymitywnaKuchnia.pl to wiecie, że pesto robiłem już co najmniej kilkakrotnie. Jednak nie wrzucałem jeszcze, jakoś nie było okazji, takiego klasycznego przepisu na zielone pesto z bazylii. Robiłem już pesto z rukoli, nawet pesto z roszponki 🙂
Ten przepis jest jednak najbardziej klasyczny. Co prawda zamiast orzeszków pinii, jakoś nigdy nie mogę się zebrać, żeby je kupić, są orzechy nerkowca. Moim skromnym zdaniem nie wpływa to źle na pesto.
Szczególnie, tutaj kompletnie nie będę obiektywny, że nerkowce to moje ulubione z orzechów. Polecam.
Metryczka:
Czas przygotowania: 6 minut
Dla ilu osób: raczej na jaką ilość makaronu, całkiem sporą
Ile ma kalorii: brak danych 😉
Składniki na typowe i bardzo klasyczne pesto z bazylii:
- miseczka świeżo zerwanych liści bazylii
- garstka orzechów nerkowca
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- duży ząbek czosnku
- około 5 -6 dkg parmezanu
- czarny mielony pieprz
- sól
Przepis na włoski dodatek do makaronów i dań:
A może by tak nic nie pisać, tylko wstawić film? Ok, dwa zdania. Wszystkie składniki wrzuciłem do plastikowego pojemnika od blendera i dokładnie zmiksowałem. Jeśli pesto jest zbyt suche, należy dodać trochę oliwy z oliwek. Gotowe. Smacznego! A teraz zapraszam na film 🙂
Zobacz podobne przepisy:
- Delikatne zielone pesto z pietruszki
- Makaron z pesto z roszponki
- Makaron z zielonym pesto
- Pesto z rukoli
- Spaghetti ze świeżą bazylią
- Spaghetti z sosem pomidorowym i pomidorkami koktajlowymi
- Makaron z pesto, serem Cambozola i rukolą
- Szpinak z czosnkiem