Nawet sobie nie wyobrażacie jak ja lubię szparagi. Prawie tak bardzo jak Real Madryt.
A Real właśnie stracił drugą bramkę w pojedynku z Valncią :(((( Więc wena do pisania ulotna. Jak śpiewał pewien zespół.
Ale nic Hala Madrit! i jedziemy dalej.
Na pół weekendu pojechaliśmy z Ninką do dziadków. Babcia dzwoni przed przyjazdem i pyta co dziadek ma kupić? „Szparagi”. A dla Ninki „Truskawki”. Jaki ojciec taka córka, chciałoby się napisać.
Chciało.
Zazwyczaj robię szparagi białe. Nienawidzę ich jednak obierać. Więc tym razem łatwizna, zielone, nie wymagające prawie obierania. Równie dobre. Do tego przygotowane bez gotowania. Polecam!
PS
Jeszcze raz polecam 🙂
A tu zobaczcie jak obrać zielone szparagi.
Metryczka:
Czas przygotowania: 15 minut
Dla ilu osób: dla 3 osób
Ile ma kalorii: sezon na szparagi jest tak krótki, że nie zdążycie policzyć kalorii, a już się skończy
Składniki na szybkie szparagi:
- 1 pęczek zielonych szparagów (500 gram)
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- biały pieprz (w całości)
- czarny mielony pieprz
- sól
Przepis (zielono im):
W zasadzie ich nie obierałem. Z zielonych, jeśli są w przyzwoitym stanie (czytaj: świeże), wystarczy obciąć twarde końcówki. Tak też zrobiłem.
W głębokiej patelni rozgrzałem oliwę i włożyłem szparagi. Na niewielkim ogniu smażyłem około 8 minut. Dodałem dwie łyżki masła i przyprawy.
Nie miałem wolnego młynka, żeby świeżo zmielić biały pieprz, więc zapakowałem go papierowy ręcznik (około 15 sztuk) i roztrzaskałem młotkiem do tłuczenia schabowych.
Delikatnie wymieszałem drewnianą łyżką. Smażyłem jeszcze około 2 – 3 minut. Danie gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Zielone szparagi sadzone
- Szparagi białe i zielone z piekarnika
- Zupa krem z białych szparagów
- Pizza z sosem śmietanowym ze szparagami