Wegańska zupa z czerwoną soczewicą

Nie wiem co napisać. Trochę się odzwyczaiłem, a tymczasem zrobiłem sobie dzisiaj zupę i wypadałoby coś o niej napisać. Np. że jest wegetariańska. Albo, że wegańska. A tymczasem nie mam kompletnie pomysłu jak się za to zabrać. Dawno nie pisałem tutaj i się lekko odzwyczaiłem.

Może więc napiszę o tym co jadłem wczoraj? Bo tą zupę, jak już napisałem, zrobiłem sobie dzisiaj. Tak zupełnie dla odmiany. Prostą, ale na pewno sycącą i rozgrzewającą, chociaż w domu mam raczej ciepło, a i za oknem jakoś tak średnio zimowo się zrobiło.

Zresztą zaczęły się ferie i jak zastanawiałem się, co w drugim tygodniu robić z Ninką, to wpadł mi najpierw pomysł na ferie w Polsce. Na szczęście, w związku z tym, że Ninka chce się w końcu zacząć jeździć na nartach, wybraliśmy Włochy. Chociaż jak patrzę na prognozy pogody, to i tam może być ze śniegiem krucho… Zobaczymy.

Wracając do wczorajszego jedzenia, to jadłem niebo. Prawdziwe niebo. Niebo w gębie oczywiście 🙂 Poszliśmy sobie do takiego przybytku na Powiślu, który nazywa się „A nuż widelec” i zamówiliśmy comber jagnięcy. Okazało się jednak, że na kuchni mają jedynie 1,5 porcji jagnięciny i zaproponowano nam wymianę drugiego dania. Wybraliśmy polecaną pierś z kaczki, ale żeby nie było, kto z naszej dwójki rezygnuje z jagnięciny (nie wiem jak odmienić comber 😉 poprosiliśmy o miks kaczki i jagnięciny. Podano to wszystko w tak cudownym zestawieniu, że padłem. Naprawdę padłem z wrażenia i mogę z pełną odpowiedzialnością polecić ten lokal. Duża, mocna piątka 🙂

A wracając do zupy, niestety jest oparta o kostki rosołowe, ale nie chciało mi się (zresztą nie miałem też z czego) zrobić taki porządny bulion. Wyszła dobra z soczewicą i ryżem, więc bardzo sycąca. Polecam.

PS

Pomimo długiej przerwy, zdjęcia nadal wychodzą mi tak samo… perfekcyjnie źle 😉

Metryczka:

Czas przygotowania: 45 minut

Dla ilu osób: dla 4 osób

Ile ma kalorii: no nie ma opcji na kalorie

Składniki lekko ostrą zupę vege:

  • pół selera
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 4 brukselki
  • 2 kostki bulion warzywny
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • 2 liście laurowe
  • kilka gałązek kolendry
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • grubo mielona suszona papryczka chili
  • sól
  • ryż

Przepis na zupę z czerwoną soczewicą:

W garnku zagotowałem wodę i dodałem 2 kostki bulion warzywny (ja użyłem znanej firmy na K). Dodałem obranego selera, umyty por, obraną pietruszkę i marchewkę, czosnek, szalotki oraz brukselkę. Na koniec dodałem świeże liście pietruszki i kolendry. Włożyłem dwa liście laurowe, kilka ziarenek czarnego pieprzu, lekko posoliłem i dodałem suszoną i mieloną papryczkę chili (od tego zupa robi się ostra, więc jak ostrą lubicie, tyle dodajcie).

Gotowałem około 25 minut. Po czym dodałem 6 łyżek czerwonej soczewicy i gotowałem jeszcze 20 minut. Na końcu dodałem trochę ugotowanego ryżu. Podałem sobie od razu po ugotowaniu 🙂 Danie, zupa wegańska z soczewicą jest gotowa. Smacznego!

 
baner_eboka

zupa-z-czerwonej-soczewicy

zupa-z-czerwona-soczewica

zupa-wegetarianska-z-soczewica

zupa-weganska-z-soczewica

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273