Kolejny gościnny wpis Kryfiki, której dzieła możecie śledzić w serwisie Pinterest.
Ten drink wymyśliliśmy z Grześkiem (pozdro 🙂 podczas jednej z letnich imprez na balkonie. Jest wariacją na temat klasycznych koktajli : Bourbon Triple Sour i Sidecar. Naszą inwencją było dodanie trochę piwa imbirowego aby złagodzić drinka – nie każdy lubi mocne i kwaśne drinki tak jak ja.
Ta mieszanka smaków (whisky, likier pomarańczowy, imbir) wg. mnie doskonale pasuje na zimę i w okresie świąt.
Metryczka:
Czas przygotowania: 5 minut,
Dla ilu osób: 1
Ile to ma kalorii: nie wiem
Składniki:
- 50 ml whisky (bourbon lub szkocka)
- 30 ml cointreau
- 30 ml soku z cytryny
- Kostki lodu
- Piwo imbirowe (tzn. ginger ale – bezalkoholowy napój imbirowy, do kupienia w dobrych supermarketach i w Kuchniach Świata)
Przepis:
Wrzucamy kostki lodu do shakera, dodajemy whisky cointreau , sok z cytryny i ‘szejkujemy’. Przecedzamy do kieliszka koktajlowego (bez lodu) lub szklanki napełnionej nowymi kotkami lodu. Dopełniamy piwem imbirowym wedle uznania: jak chcemy mieć świeży lekki drink to całkiem sporo a jak coś konkretniejszego ma wyjść to tylko odrobinę.
Drink w całej okazałości:
Zobacz podobne przepisy:
- Czerwony drink świąteczny – Red Christmas
- Świąteczne Mojito – Cranberry Mojito
- Grzany cydr – mulled cider