Wątróbka drobiowa z gruszką

Dzisiaj delikatny eksperyment. Wątróbka z gruszką. Przyznam się wprost, nigdy wcześniej nie robiłem. Wyszła delikatna, w takim lekkim gruszkowym, słodkawym „sosiku”.

Jak zazwyczaj na Prymitywnej to danie niezwykle proste i w sumie dość banalne. Dlatego polecam na szybką kolację, czy obiadokolację po ciężkim poniedziałkowym dniu.

Bardzo to w sumie udana przygoda. Także polecam 🙂

Metryczka:

Czas przygotowania: 20 minut

Dla ilu osób: dla 2 osób

Ile ma kalorii: owoce, to zdrowe, wątróbka chyba też

Składniki na eksperyment z wątróbką drobiową:

  • 50 dkg wątróbki drobiowej
  • 5 szalotek
  • 2 spore gruszki
  • 2 plastry szynki długodojrzewającej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przepis na wątróbkę z gruszkami:

Wątróbkę dokładnie umyłem i obrałem z żyłek i przerostów. Osuszyłem ręcznikiem papierowym. Przełożyłem do miski i posypałem świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą i łyżką mąki. Dokładnie wymieszałem, tak żeby każdy kawałek wątróbki był otoczony przyprawami i mąką.

Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwek i podsmażyłem drobno pokrojoną cebulę i szynkę. Dosłownie 2 – 3 minuty. Następnie dodałem na patelnie wątróbkę i mieszając co jakiś czas smażyłem około 6 – 7 minut.

Gruszkę obrałem i pokroiłem w kostkę. Dodałem na patelnię i smażyłem jeszcze na średnim „ogniu” (u mnie 5 w skali 1 – 10 na indukcji) przez około 10 minut. Po tym czasie wątróbka drobiowa z gruszką jest gotowa. Można jeszcze doprawić pieprzem. Jest w przyjemnym gruszkowym sosiku, lekko słodkawa. Najlepiej do podania ze świeżym, ciemnym pieczywem. Smacznego!

baner_eboka

watrobka-z-gruszka

watrobka-i-gruszka

watrobka_z_gruszka

watrobka_na_gruszce

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273