Dzisiaj delikatny eksperyment. Wątróbka z gruszką. Przyznam się wprost, nigdy wcześniej nie robiłem. Wyszła delikatna, w takim lekkim gruszkowym, słodkawym „sosiku”.
Jak zazwyczaj na Prymitywnej to danie niezwykle proste i w sumie dość banalne. Dlatego polecam na szybką kolację, czy obiadokolację po ciężkim poniedziałkowym dniu.
Bardzo to w sumie udana przygoda. Także polecam 🙂
Metryczka:
Czas przygotowania: 20 minut
Dla ilu osób: dla 2 osób
Ile ma kalorii: owoce, to zdrowe, wątróbka chyba też
Składniki na eksperyment z wątróbką drobiową:
- 50 dkg wątróbki drobiowej
- 5 szalotek
- 2 spore gruszki
- 2 plastry szynki długodojrzewającej
- 1 łyżka mąki pszennej
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- sól
Przepis na wątróbkę z gruszkami:
Wątróbkę dokładnie umyłem i obrałem z żyłek i przerostów. Osuszyłem ręcznikiem papierowym. Przełożyłem do miski i posypałem świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą i łyżką mąki. Dokładnie wymieszałem, tak żeby każdy kawałek wątróbki był otoczony przyprawami i mąką.
Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwek i podsmażyłem drobno pokrojoną cebulę i szynkę. Dosłownie 2 – 3 minuty. Następnie dodałem na patelnie wątróbkę i mieszając co jakiś czas smażyłem około 6 – 7 minut.
Gruszkę obrałem i pokroiłem w kostkę. Dodałem na patelnię i smażyłem jeszcze na średnim „ogniu” (u mnie 5 w skali 1 – 10 na indukcji) przez około 10 minut. Po tym czasie wątróbka drobiowa z gruszką jest gotowa. Można jeszcze doprawić pieprzem. Jest w przyjemnym gruszkowym sosiku, lekko słodkawa. Najlepiej do podania ze świeżym, ciemnym pieczywem. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Wątróbka drobiowa z jabłkami inaczej
- Sałatka z rukoli z pumperniklem
- Pulpety z pieczarkami i wątróbką
- Pasztet z wątróbki (do smarowania)
- Placuszki bananowe z gruszkami i miodem
- Makaron z włoskim sosem pomidorowym
- Wątróbka drobiowa ze śliwką a la Angel’s Pub
- Ryż po chińsku z żółtą papryką i jajkiem