Zupa krem z brokułów

Pamiętacie jeszcze moje zakupy w Siewierzu? Te w najlepszym warzywniaku na świecie? Pisałem o nim przy okazji przepisu na gołąbki z kaszą jęczmienną na ostro. BTW wyszły bardzo bardzo, co potwierdziła rodzina. Wszyscy docenili też lekką ostrość, czasem pojawiającą się w gołąbkach. To fajnie. Bo one nie były ostre, tylko czasem pojawiała się taka przyjemna ostrość.

No więc w tym sklepie, kupiłem już ponad tydzień temu wielkiego brokuła. No i nadszedł jego czas. Jednak był tak duży, że gdybym przygotował z niego całego moją zupę krem z brokułów, to mógłbym wyżywić cały szwadron.

Dlatego połowa brokuła, została obrana i czeka na swój los. Być może zrobię tartę z brokułami? Ser pleśniowy mam. A jest wybitna, naprawdę 🙂 Ale to najwcześniej jutro. Dzisiaj idę jeść w mieście, więc zupa krem z brokułów, w zupełności wystarczy jako „obiad” przed sytą (jak pewnie się skończy) kolacją u Gesslera.

W każdym bądź razie, nie miałem wiele czasu na przygotowanie tej zupy i obiecuję, że pochylę się kiedyś dla Was nad taką bardziej „złożoną” i niekoniecznie na kostce zupie z brokułów. Ta jest niezwykle prosta, może też nieprzesadnie wyrafinowana, ale robię się ją gładko i przyjemnie. Wprost prymitywnie. Nie trzeba się pochylać nad precyzyjnym krojeniem warzyw. W zasadzie wrzuca się je wszystkie do gara i ciach. Gotowe.

Zupa jest z papryczkami chili (których jak pewnie też wiecie mam dostatek, po wizycie w Siewierzu). Więc ma tą lekką ostrość, którą ja bardzo lubię. Jeśli jesteście uczulenie lub po prostu nie lubicie, pomińcie. Polecam.

Metryczka: 

Czas przygotowania: 30 minut

Dla ilu osób: 4 – 6 porcji, zależy od wielkości

Ile ma kalorii: kalorii ma zero, warzyw ma dużo

Składniki na prostą zupę z brokułów i warzyw:

  • pół dużego brokuła (lub jeden „marketowy”)
  • 3 niewielkie szalotki
  • 3 kawałki kolorowych papryczek chili (żółta, pomarańczowa i czerwona – około 3 cm – jeśli nie chcecie ostrego, pomińcie)
  • pół niedużej marchewki
  • pół niedużej pietruszki
  • kilka liście świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • dwie kostki rosołowe (użyłem rosół wołowy, ale jak jesteś wegetarianinem to użyj bulionu warzywnego)
  • czarny mielony pieprz
  • suszony rozmaryn
  • sól do smaku
  • śmietana 18% (gęsta do zup)

Przepis na zupę z brokułów:

Warzywa (marchewkę, pietruszkę, papryczki chili i szalotki) pokroiłem w kostkę. W garnku ugotowałem około 1,2 litra wody i rozpuściłem dwie kostki rosołowe (jeśli możecie, najlepiej bulion zróbcie sami, lub zróbcie na czystym rosole). Wrzuciłem warzywa i obrane całe ząbki czosnku i gotowałem około 10 minut.

Po tym czasie dorzuciłem brokuły (praktycznie same różyczki, bez twardych łodyg). Na zdjęciu poniżej widzicie jak na tym etapie wygląda przygotowanie zupy z brokułów. Dorzuciłem 6 liści świeżej bazylii. Dodałem trochę czarnego mielonego pieprzu i suszonego rozmarynu do smaku. Lekko posoliłem.

Gotowałem jeszcze około 15 – 20 minut. Tak, żeby brokuły zmiękły. Chwilę ostudziłem i wszystko dokładnie zmiksowałem blenderem. Zupa nie jest takim typowym, bardzo gęstym kremem. Chwilkę jeszcze podgrzałem i gotowe. Podałem z kleksem z kwaśnej śmietany. Smacznego!

baner_eboka

 zupa-z-brokolow

zupa-krem-brokuly

zupa-krem-z-brokolow

brokulowa-zupa

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273