Whisky Ginger

Kolejny gościnny wpis Kryfiki, której dzieła możecie śledzić w serwisie Pinterest.

Ten drink wymyśliliśmy z Grześkiem (pozdro 🙂 podczas jednej z letnich imprez na balkonie. Jest wariacją na temat klasycznych koktajli : Bourbon Triple Sour i Sidecar. Naszą inwencją było dodanie trochę piwa imbirowego  aby złagodzić drinka – nie każdy lubi mocne i kwaśne drinki tak jak ja.

Ta mieszanka smaków (whisky, likier pomarańczowy, imbir) wg. mnie doskonale pasuje na zimę i w okresie świąt.

Metryczka:

Czas przygotowania: 5 minut,

Dla ilu osób: 1

Ile to ma kalorii: nie wiem

Składniki:

  • 50 ml whisky (bourbon lub szkocka)
  • 30 ml cointreau
  • 30 ml soku z cytryny
  • Kostki lodu
  • Piwo imbirowe (tzn. ginger ale – bezalkoholowy napój imbirowy, do kupienia w dobrych supermarketach i w Kuchniach Świata)

Przepis:

Wrzucamy kostki lodu do shakera, dodajemy whisky cointreau , sok z cytryny i ‘szejkujemy’. Przecedzamy do kieliszka koktajlowego (bez lodu) lub szklanki napełnionej nowymi kotkami lodu. Dopełniamy piwem imbirowym wedle uznania: jak chcemy mieć świeży lekki drink to całkiem sporo a jak coś konkretniejszego ma wyjść to tylko odrobinę.

Drink w całej okazałości:

Whisky_Ginger_small

 

baner_eboka

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273