Spaghetti ze świeżą bazylią

Dzisiaj bardzo szybkie i łatwe danie. Wydawać się może, że tez bez jakiegoś przesadnie wyrazistego smaku, jednak świeża bazylia, parmezan i czosnek dają niezwykle „barwny” aromat.

Dlatego nie specjalnie będę się rozpisywał, jeśli lubicie makaron z zielonym pesto, a brakuje Wam do niego składników, polecam ten bardzo prosty przepis „zastępczy”.

PS

Dzisiejsze zdjęcia wygrywają w kategorii „Złota malina”. Dlatego ich tak mało.

Metryczka:

Czas przygotowania: 12 minut (w tym 9 na gotowanie makaronu)

Dla ilu osób: dla 1 osoby (możecie mnożyć składniki)

Ile ma kalorii: jak to kluchy, ale lekkie kluchy

Składniki na makaron ze świeżą bazylią:

  • 1 doniczka świeżej bazylii (taka jaką można kupić w większości sklepów z warzywami)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek zielonej papryczki chili
  • mały kawałek parmezanu
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • makaron spaghetti
  • oliwa z oliwek

Przepis na łatwe i szybkie spaghetti:

Przygotowanie tego spaghetti jest niezwykle proste. Najpierw ugotowałem spaghetti (9 minut). Odcedziłem i odstawiłem.

Bazylię umyłem i osuszyłem (ściąłem po prostu całą z doniczki). Czosnek rozgniotłem i pokroiłem drobno. To samo zrobiłem z zieloną ostrą papryczką chili. Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwek (dosłownie z dwie łyżki) i wrzuciłem czosnek i papryczkę. Wymieszałem i smażyłem dosłownie minutę (na średnim „ogniu”, u mnie 6 w skali 1 – 10).

Następnie na patelnię wrzuciłem wcześniej ugotowany makaron i wymieszałem. Przyprawiłem świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Dodałem drobno pokrojony parmezan i dokładnie wymieszałem. Smażyłem około minuty, po czym zdjąłem z „ognia”.

Bazylię pokroiłem (na dość spore kawałki) i dodałem do makaronu (nie może już się smażyć, bo bazylia zrobi się gorzka). Wymieszałem. Danie gotowe. Smacznego!

baner_eboka

spaghetti-ze-swieza-bazylia

spaghetti-z-bazylia

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273