Smażona kapusta włoska

Mam coś takiego, może to i nie jest normalne, ale jak widzę w sklepie taką małą, zgrabną, pomarszczoną włoszkę to przejść obojętnie nie mogę. Wpadła mi w oko i tym razem, taka jedna wczoraj i odczepić się nie chciała. No wiec jest. A w zasadzie była, bo jest to już w moim brzuchu.

Sposób przygotowania najprostszy z możliwych, praktycznie sama kapucha i trochę boczku. Nic więcej. Mega proste, nie specjalnie czasochłonne. Polecam i kończę bo lecę – na misia Paddingtona.

A i na pewno pochwalę się tym rysunkiem, który mi Nina obiecała po zobaczeniu filmu. Bo tematem ma być postać właśnie z tego filmu.

Metryczka:

Czas przygotowania: 35 minut

Dla ilu osób: dla 3 – 4 osób

Ile ma kalorii: no chyba trochę ma, ale wiecie kapucha generalnie przyśpiesza metabolizm

Składniki na kapustę włoską zasmażaną z boczkiem:

  • niewielka główka kapusty włoskiej (taka trochę mniejsza niż kula do kręgli)
  • 100 gram wędzonego boczku
  • 8 cm kawałek palcówki polskiej (to kiełbaska, można dać więcej boczku zamiast niej)
  • 60 gram masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • czarny mielony pieprz
  • kolorowy świeżo mielony pieprz
  • sól

Przepis na zasmażoną kapustę włoską:

Kapustę obrałem z liści. Z liści wyciąłem najtwardszą część i wrzuciłem do zlewu. Zalałem zimną wodą i dokładnie je opłukałem. Następnie liście przełożyłem do dużego garnka i zalałem wrzątkiem (poszły dwa pełne czajniki).

Liście kapusty moczyły się we wrzątku około 5 minut, po czym je odcedziłem, odstawiłem do ostygnięcia i osuszyłem.

Na dużej patelni rozgrzałem masło i oliwę z oliwek i podsmażyłem lekko boczek i palcówkę. Po mniej więcej 5 minutach wrzuciłem na patelnię pokrojoną w paski (szerokości 1,5 – 2 cm) kapustę. Wymieszałem i dodałem przyprawy – sól, czarny mielony pieprz i świeżo mielony pieprz kolorowy.

Smażyłem co jakiś czas mieszając, na początku na dość sporym „ogniu” (u mnie w skali 1- 10, smażyłem na 6). Po około 10 minutach zmniejszyłem „ogień” (u mnie na indukcji 3 w skali 1 – 10) i smażyłem jeszcze około 20 minut. Generalnie kapusta powinna być miękka ale soczysta. Danie gotowe. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do obiadu. Spokojnie można też jeść solo, np. na kolację. Smacznego!

baner_eboka

kapusta-wloska-smazona

kapusta-wloska-z-boczkiem

kapusta-wloska-z-patelni

zasmazana-kapusta-wloska

kapusta-wloska-z-patelni

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273