Sernik z nutellą

Masakra. Ten sernik z nutellą to masakra. Przeczytałem w oryginalnym przepisie (czyli tu), że porcja ma ponad 500 kcal. Wielkanoc jednak rządzi się swoimi prawami, więc nie ma co żałować.

Przygotowanie jest lekko pracochłonne, niestety trzeba obrać 30 ciasteczek oreo z kremu. Co nie jest przesadnie przyjemne.

A skąd w ogóle pomysł na takie sernik? Kiedyś ktoś wrzucił na fejsa ten oryginalny filmik i zrobił na mnie tak ogromne wrażenie, że nie mogłem się oprzeć. Szczególnie, że nadarzyła się okazja. Do tego pierwszy raz w zasadzie to u mnie spędzamy święta. Idealnie. Oczywiście musiałem lekko zmodyfikować oryginalny przepis, żeby był jeszcze bardziej serowy. No i zamieniłem to całe cornstarch (czyli skrobię kukurydzianą) na mąkę ziemniaczaną.

Wychodzi idealny i naprawdę warto zainwestować w takie właśnie sernik. Polecam.

Metryczka:

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 55 minut

Temperatura pieczenia: 150 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: dla niewielu (tak z 10, 12 porcji)

Ile ma kalorii: trochę pewnie ma, hahaha

Składniki na sernik dwuwarstwowy z nutellą:

  • 30 ciasteczek oreo
  • 4 jaja kurze
  • 1 kg sera sernikowego (ja wybrałem President w wiaderku, już zmielony)
  • 200 gram chudego twarogu 
  • 80 gram masła
  • 1 duży kubek śmietany 18% (opakowanie 330 gram)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 gram nutelli (czyli ponad pół standardowego słoika)

Przepis na wyjątkowo czekoladowy sernik:

Praca żmudna ale efekt jej warty. Najpierw wziąłem się za ciasteczka oreo. Każde trzeba rozdzielić i zeskrobać krem, który jest w środku. Następnie oczyszczone z kremu ciasteczka przełożyłem do blendera (takiej przystawki szatkującej) i zmieliłem na drobny pył (dosłownie tak wyglądają).

Pył z ciasteczek oreo przełożyłem do miski i zalałem około 80 gramami roztopionego masła. Dokładnie wymieszałem i wyłożyłem tak przygotowaną masą spód standardowej, okrągłej tortownicy.

Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawiłem tortownicę wyłożoną masą z oreo na spód mojego sernika. Piekłem 15 minut. Następnie wyjąłem tortownicę z piekarnika i odstawiłem do ostygnięcia.

Zabrałem się za przygotowanie sera. Do wysokiej miski włożyłem ser (ten mielony i kostkę małą twarogu chudego), dodałem do niego trochę więcej niż połowę dużego kubka śmietany 18%. Mikserem wymieszałem do uzyskania jednolitej masy. Dodałem cukier, łyżkę mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy i znów mikserem mieszałem, aż ser wchłonie cukier.

Na koniec dodałem jajka i ziarenka wanilii wyciągnięte z jednej laski wanilii. Dokładnie wymieszałem mikserem.

Mniej więcej 1/3 sera przelałem do mniejszej miski, a pozostałą część wylałem na spód przygotowany w tortownicy.

Do sera, który odlałem, dodałem jeszcze 2 łyżki śmietany i 3 łyżki nutelli. Zmiksowałem na gładką, jasno brązową masę. Delikatnie wylałem na biały ser i rozprowadziłem łyżką po całej powierzchni (tak, żeby sery się nie wymieszały, dzięki temu osiągniemy dwuwarstwowość sera).

Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza i piekłem dokładnie 55 minut. Po tym czasie studziłem w lekko uchylonym piekarniku. Kiedy sernik ostygł zupełnie (zajęło mu to dobre 4 godziny), przygotowałem polewę czekoladową.

Do małego rondelka wrzuciłem dwie łyżki nutelli i 3 łyżki 18% śmietany. Lekko podgrzałem i wymieszałem na płynną, mocno brązową czekoladową masę. Tak przygotowaną wylałem na wierzch sernika i delikatnie rozprowadziłem po całej powierzchni sernika. Poczekałem aż lekko ostygnie i wstawiłem do lodówki na 15 – 16 godzin. Po tym czasie sernik z nutellą jest gotowy do spożycia. Smacznego!

baner_eboka

sernik-z-nutella-przepis

sernik-z-nutella

nutella-sernik

sernik-czekoladowy

sernik-z-nutella-przygotowania

sernik-oreo

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273