Puree z dyni

Sezon na dynie uważam za rozpoczęty. Co prawda jeszcze nie mamy w sklepach wysypu dyni, ale powoli się zaczyna. Stąd kolejny po przepisach na zupę z dyni, sposób na puree z dyni. Takie puree można wykorzystać np. do sernika…

No, sernika, na który przepis wrzucę jutro.  Sernika dyniowego. Robiłem pierwszy raz, w zasadzie jeszcze się studzi w piekarniku. No i właśnie do jego przygotowania, wcześniej trzeba przygotować takie puree.

Można je też zastosować jako dodatek do obiadu, kiedy doprawimy wg uznania. No i oczywiście jako podstawa do zup. Polecam.

Metryczka: 

Czas przygotowania: 5 minut

Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza

Czas pieczenia: 90 minut

Dla ilu osób: dla ilu chcesz 🙂

Ile ma kalorii: 22 kcal w 100 gram

Składniki na puree z dyni:

  • średniej wielkości dynia (i tyle:)

Przepis na dodatek, który pasuje np. do przygotowania sernika z dyni:

 To bardzo prymitywny przepis. Do tego nie trzeba się przy nim prawie wcale narobić.

Dynię przekroiłem na pół. Wybrałem łyżką środek z pestkami. Dynię pokroiłem na kilkanaście kawałków. Włożyłem do naczynia żaroodpornego, które przykryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 90 minut.

Po półtorej godzinie, wyjąłem dynie i poczekałem kilka minut, żeby lekko przestygła.

Kiedy nie była już gorąca, oddzieliłem miękką część od skóry (praktycznie sama odchodzi). Skóry wyrzuciłem, a upieczoną dynię rozgniotłem i wymieszałem łyżką. Puree z dyni gotowe. Smacznego!

baner_eboka

pure-z-dyni

puree-z-dyni-do-sernika

puree-z-dyni

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273