Prosta pizza wegetariańska i na ostro
http://prymitywnakuchnia.pl/prosta-pizza-wegetarianska-na-ostro/
Share Button

Zrobiłem dzisiaj coś, czego zazwyczaj staram się nie robić. Nie chciałbym też być źle odebrany. Nie to, że chciałem iść na łatwiznę, po prostu tak wyszło.

Poszedłem do sklepu i zachwycony tym, że jest prawdziwa włoska mąka do pizzy, zacząłem się jej przyglądać. Co prawda nie jest to towar ekonomiczny (kosztuje 3 razy tyle co polska mąką, z której też potrafię zrobić pizzę), ale kiedy zobaczyłem wersję „z drożdżami” od razu się zastanowiłem.

Jak to mąką od razu z drożdżami?

Ano tak. Nie mam zielonego pojęcia jak oni to robią, ale wiem już, że robią to dobrze.

Primo, żeby trzymać się włoskiego, to ciasto z tej mąki nie wymaga rośnięcia (chociaż ja się wyłamałem i dałem mu trochę podrosnąć).

Primo secundo, pizza wychodzi naprawdę bardzo dobra i znacznie szybciej niż robiona tak klasycznie (czyli jak ja to robię: z polskiej mąki, z suchych polskich drożdży, oliwy i wody). Więc jeśli macie ochotę na pizzę szybko, bez wyrastania i do tego smaczniejszą niż z jakiejkolwiek pizzeri „z dostawą” to polecam zdecydowanie zaopatrzenie się w tę mąkę (zdjęcie jej poniżej).

Aha. To nie jest żadna reklama. Nie dostałem (z tego powodu strasznie mi przykro) anie grosza za napisanie tego przepisu z użyciem tej mąki. Dzięki temu możecie być pewni, że wpis jak zwykle jest z głębi serca (a może duszy). Cokolwiek tam we mnie siedzi.

Pizzę polecam, niekoniecznie na diecie, ale polecam z takimi składnikami jak lubicie. Ja dzisiaj zrobiłem też sos zupełnie inny niż zazwyczaj, ponieważ lżejszy (bardziej wodnisty). No i co niespotykane u mnie często jedna z pizz była wegetariańska. Też zupełny eksperyment ponieważ z cukinią i pomidorem malinowym.

Druga już klasycznie jak lubię, czyli ostra z salami i papryczkami. Do dzieła. Polecam!

Metryczka: 

Czas przygotowania: 50 minut

Temperatura pieczenia: 220 stopni Celsjusza

Czas pieczenia: 17 minut

Dla ilu osób: hm, dla kilku?

Ile ma kalorii: w poście tego nie jedź

Składniki na naprawdę dobrą pizzę:

        Składniki na ciasto do pizzy:

  • 300 gram mąki włoskiej do pizzy z drożdżami (zdjęcie poniżej)
  • pół szklanki wody
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli

Dodatki do pizzy (sos i składniki na pizzę wegetariańską i ostrą):

  • 250 gram przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/3 cukinii
  • 15 papryczek marynowanych jalapeno
  • pół dużego pomidora malinowego
  • dwie średniej wielkości szalotki
  • 10 dkg goudy holenderskiej
  • 350 gram sera mozzarella (takiego z woreczka)
  • 10 plasterków salami (ja miałem rogal)
  • pieprz czarny mielony
  • suszone zioła prowansalskie

Przepis (co ciekawe bez długiego wyrastania):

Nie będę ściemniał ciasto zrobiłem z przepisu na opakowaniu z mąki. Co prawda trochę zmodyfikowałem, ponieważ chciałem mieć ciasta na 2 średnie i jedną małą pizzę, więc użyłem większej ilości mąki i w związku z tym pozostałych składników.

Ciekawe przy tej mące jest to, że na opakowaniu sugerują, że ciasto nie musi wyrastać. Wyrabiamy i ciach na blachę od razu do pieczenia pizzy. Ja jednak dałem po wyrobieniu ciastu trochę wyrosnąć. Pizza wyszła smakowita.

Zaczynając. Do dużej michy wsypałem mąkę i sól, dolałem wodę i oliwę i zacząłem ugniatać ciasto. Było trochę za „mokre” więc dodałem trochę mąki i ugniatałem około 10 minut. Następnie odłożyłem na dosłownie 15 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie w małym rondelku rozgrzałem pół łyżki oliwy z przecierem pomidorowym, szczyptą soli i cukrem. Dodałem trochę wody. Sos podgrzewałem około 15 minut (tyle ile wyrastało ciasto). Nie chciałem, żeby był zbyt gęsty. Powinien być raczej jak dość gęsta, ale zupa pomidorowa, a nie np. ketchup.

W tym czasie też przygotowałem wszystkie składniki. Czyli pociąłem mozzarellę w paski, holenderską goudę pokroiłem na drobne kawałki. To samo zrobiłem z warzywami. Odłożyłem do miseczek.

Po 15 minutach ciasto wyrosło tylko trochę, ale było na tyle pulchne i sprężyste, że udało się z niego wygnieść dość spory i cienki kawałek placka na pizzę. Fajnie, bo się w ogóle nie przerywał.

Na przygotowane 3 placki do pizzy wylałem sos i rozprowadziłem równo po całym cieście (brzegi oczywiście zostawiając suche). No i układałem składniki.

Na pizzę wegetariańską: cukinie, pomidory, szalotkę, mozzarellę i goudę.

Na pizzę ostrą: salami, szalotkę, papryczki jalapano, mozzarellę i goudę.

Każdy z placków piekłem po mniej więcej 17 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza.

No i to w zasadzie tyle. Pizza, bardzo prosta, gotowa. Smacznego!

baner_eboka

prosta_pizza_5

prosta_pizza_4

prosta_pizza_3

prosta_pizza_2

prosta_pizza_1

maka_do_pizzy_wloska

Podsumowanie
Przepis na
Prosta pizza wegetariańska i na ostro
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Całkowity czas
Średnia ocen
5 Based on 4 Review(s)
Share Button

Weszliście na PrymitywnaKuchnia.pl szukając:

  • pizza wegetariańska
  • picca wegetarianska

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273