Placki wegańskie

Napiszę tylko tyle, w 100% odcinam się od tego co poniżej.

Napiszę jeszcze tylko, że to występ gościnny.

Dodam jeszcze, że ostatnio słuchałem (po dłuższej przerwie) koncertu Kult bez prądu (jakoś tak). Tam jest występ gościnny Doktora Yry (Dr Yry), który mówi, że to pierwszy raz kiedy śpiewa na trzeźwo. Ja nie wiem, czy byłbym te placki w stanie „na trzeźwo”? Podobno da się ich nie przypalić, ale że to występ gościnny, a ja mogę odpocząć za kulisami, schodzę ze sceny i oddaje głos Kai. Niech się dziewczyna, z tych placków wytłumaczy 😉

„Przepis powstał nie z powodu konieczności nakarmienia wegan. Ci, którzy mnie znają wiedzą, że choć nie jem dużo (no dobrze, jem mało i z reguły zdrowo), to lubię smak dobrej krwistej wołowiny (to w końcu chyba na biceps jest?). No więc, powodem był raczej brak większości produktów spożywczych w domu. Okazuje się, że w mojej kuchni łatwiej znaleźć 10 rodzajów otrębów niż jajka, ser czy wędlinę.

W niedzielny poranek obudziłam się o 7… a to oznaczało jedno – do pójścia na siłownię zostały mi jeszcze 4,5 godziny – dużo wolnego czasu. Postanowiłam więc przygotować się do poniedziałkowego spotkania. Niestety po 10 minutach okazało się, że planowanie śniadania idzie mi znacznie lepiej. Wymyśliłam, że zrobię placki z tego, co akurat mam dostępne w domu. A skoro już nie miałam ani jajek, ani krowiego mleka, to postanowiłam, że zrobię tym razem takie proper zdrowe wege placki. A jak zdrowe, to też bez mąki pszennej i bez dodatku cukru.

Wyszły smaczne. Teraz już właściwie nie wiem, po co do placków pakuje się zawsze jajka? Placki wyszły idealne bez nich. Bezwzględnie trzeba je jednak jeść z dodatkami (ktoś powie, że przez to, że były przypalone … no faktycznie trochę przez to). Ja polałam je syropem klonowym. Ale jeśliby zerwać z ideą weganizmu, to najbardziej polecam jeść je z masą krówkową. Kaloryczność potrawy trochę idzie w górę, ale warto – a skoro ja mówię, że warto się opchać kaloriami, to znaczy, że na prawdę warto. Żałowałam też, że nie miałam jabłek, myślę, że pasowałyby do placków idealnie.”

Metryczka: 

Czas przygotowania: ok 30 – 45 minut (Kaja ma rozrzut – przypis Prymitywna Kuchnia)

Dla ilu osób: dla 2 osób (co najwyżej)

Ile to ma kalorii: pff, to tylko zdrowe kalorie, i na śniadanie, więc się nie liczą.

Składniki na vega placki Kai:

  • Mus z daktyli (tu link do tego tyrańsko wymuszonego przepisu)
  • 2 szklanki mleka owsianego (można użyć innych rodzajów – sojowego, ryżowego, orzechowego itp., no można ewentualnie też krowiego, jak ktoś się uprze robić zwykłe placki… Mleka wegańskie są dostępne w delikatesach, sklepach ze zdrową żywnością – ale tam dwa razy drożej – i w supermarketach na ekodziałach)
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista (ciężko ją dostać. Zdarza się, że jest dostępna w Carrefourze i Simply. Ale bez szkody dla placków można użyć mąki pszennej – oczywiście pełnoziarnistej)
  • Paczka suszonych drożdży
  • Pół łyżeczki  pasty waniliowej (wszyscy pytają, co to pasta waniliowa – to coś jak naturalny ekstrakt, tylko w formie gęstej pasty. Nie jest to tani dodatek, ale przynajmniej nadaje potrawom aromat prawdziwej wanilii, a nie fabrycznego wiadomo czego.)
  • Świeża skórka z cytryny
  • Woda
  • Syrop klonowy – do podania

Przepis (aż się boję, co Ona wymyśliła):

Mleko o temperaturze pokojowej wlałam do miski, wymieszałam z  drożdżami i odstawiłam na 5 minut. Teraz mąka – tu liczy się wyczucie – trzeba jej dosypać tyle, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany. W ciasto wmieszać mus daktylowy, skórkę startą z cytryny i pastę waniliową. Odstawić na 15 minut – żeby drożdże zaczęły „bąbelkować”.

W tym czasie rozgrzewamy patelnię. Ja smażyłam bez tłuszczu, ale ci co bardziej upierdliwi stwierdzili, że placki się przypaliły – na moje oko, co najwyżej się skarmelizowały… No więc można na tłuszczu, jeśli ktoś już musi zepsuć takie zdrowe śniadanie (tylko nie na maśle Jacek! Skoro ma być wegańskie). I smażymy placki po kilka minut na stronę – pilnując, żeby z zewnątrz były jeszcze nieprzypalone, w środku już nie surowe. Znowu sztuka wyczucia. Gotowe! Smacznego!

baner_eboka

placki_weganskie_Kai

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273