Pesto z rukoli
http://prymitywnakuchnia.pl/pesto-z-rukoli/
Share Button

Dzisiaj naprawdę mam napięty dzień. Do tego wracając ze spotkania zjadłem tego nieszczęsnego hamburgera i to w McDonaldsie. Jedyne co mnie usprawiedliwia, to że prawie nie zjadłem śniadania. No więc na obiadokolację uznałem, że musi być coś w miarę lekkiego, a przede wszystkim szybkiego.

Skorzystałem z sugestii Piotra, żeby zrobić makaron z pesto. Co prawda nie udałem się do sklepu po pesto, jak sugerował Piotr, ale iść i tak musiałem. Nie miałem ani parmezanu, ani orzechów żadnych poza ziemnymi (i jednak uznałem, że nie będę ryzykował). Robiłem już kilka razy pesto z rukoli na migdałach, więc pomyślałem, że to jest opcja.

W sumie najbardziej smakuje mi czerwone pesto, ale to zielone jest niczego sobie. Chociaż chyba ciut za mocno je dzisiaj zmiksowałem. Sugeruję nie przesadzać z blenderem.

No i nie wygląda ono najlepiej, ale nie ma to dużego wpływu na smak 🙂

Metryczka:

Czas przygotowania: 7 minut

Dla ilu osób: starczy dla kilku

Ile to ma kalorii: nadal wychodzę z założenia, że skoro Włosi są szczupli, to nie może mieć dużo, na pewno jest zdrowe (popatrzcie na składniki)

Składniki na pesto z rukoli:

  • Pół koszyczka rukoli
  • 7 dekagramów sera grana padano
  • 6 suszonych pomidorów (z oleju)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • dwa ząbki czosnku
  • 8 dekagramów migdałów bez skórki
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Przepis (miksowanie):

Umytą rukolę wrzucam do wysokiego naczynia. Na rukolę wrzucam migdały, pokrojony ser (kupiłem grana padano), pokrojone suszone pomidory, rozbity piąstką i drobno pokrojony czosnek. Do tego szczypta soli i 3 łyżki oliwy. Następnie blender w dłoń i miksuję na gładką masę. Gotowe. Zero filozofii. Sprawdzam smak, jeśli jest za suche dolewam oliwy.

Tak przygotowane pesto od razu użyłem do bardzo prostego przepisu na makaron. Do reszty dolałem trochę oliwy, przykryłem folią i czeka spokojnie w lodówce (nie wiem tylko jak długo może takie pesto stać w lodówce, jak ktoś wie, proszę niech napisze w komentarzu, u mnie schodzi zawsze w 3 – 4 dni). Smacznego!

baner_eboka

pesto_do_spaghetti_z_rukoli

Zobacz podobne przepisy:

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pesto z rukoli
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Całkowity czas
Średnia ocen
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)
Komentarze
Share Button

Weszliście na PrymitywnaKuchnia.pl szukając:

  • jak sie robi pesto z rukoli