Muffiny bananowe

Jestem w kropce. Zdecydowanie. Kaja przesłała mi przepisy, ale ja ich nie przeczytałem. No i zobaczcie sami. Jest wpis od Kai. Czy nie macie wrażenia, że jakby się nie kończy? No i klops, a w zasadzie muffiny bananowe.

„Muffiny to moim zdaniem ciacha z tych, których zepsuć się po prostu nie da. A są pyszne, proste i duże (więc można z czystym sumieniem zjeść, najeść się i dalej mieć przekonanie, że się zjadło przecież tylko jedno ciastko…). Właściwie nie zdarzyło mi się, żeby ktoś powiedział, że ich nie lubi. Mogę też powiedzieć, że te moje są o niebo lepsze niż te kupne, nawet te kawiarniane – no co zrobić.

Do tego, można traktować je jako baza i wrzucić na wierzch jakieś frykasy. Ja dałam raz masę krówkową – taką gotową masę z puszki wymieszałam łychą, żeby nie było grudek i rozsmarowałam na wystudzonych ciachach. Raz też zrobiłam im piękną koronę z bitej śmietany i ozdobiłam cukrowymi, różowymi kwiatkami (to było w prezencie, na przyjęcie z małymi dziećmi). ”

Metryczka: 

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 20 – 25 minut

Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsiusza

Dla ilu osób: 12 muffinów

Ile ma kalorii: pewnie dużo, ale jak wspominałam – jak się zje jednego, to organizm nawet nie zanotuje…

Składniki na muffinki:

  • 200 g miękkiego masła (najlepiej zostawić je na wierzchu godzinę wcześniej)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
  • 100 g orzechów włoskich (posiekanych na małe, ale nie za małe kawałeczki)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody 
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

Przepis na bananowe conieco:

Rozgrzać piekarnik do 180°C, przygotować blachę i papierowe foremki do babeczek. Masło, cukier i wanilię utrzeć mikserem na puszystą masę. Później dodawać po jednym jajku i ubijać z masą, aż się połączą. Dodać rozgniecione widelcem banany oraz posiekane orzechy.

W oddzielnym naczyniu połączyć mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, sodę, po czym dodać suche składniki do mokrej masy i starannie połączyć mikserem. Równe porcje ciasta nałożyć łyżką do foremek – ja nakładam małą chochelką, sprawdza się też specjalna łyżka do podawania lodów.

Piec 20-25 minut, lub aż wyrosną i zrumienią się – najlepiej po 20 minutach wbić patyczek do szaszłyków w środek – jak jest suchy babeczki gotowe, jak mory trzeba jeszcze kilka minut piec. Gotowe! Smacznego!

Wspominałam, że można jeść też ciepłe? 🙂

baner_eboka

muffinki_bananowe_1

muffinki_bananowe_2

muffinki_bananowe_3

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273