Kurczak na szpinaku
http://prymitywnakuchnia.pl/kurczak-na-szpinaku/
Share Button

Mój poprzedni przepis – na batony energetyczne – został skrytykowany przez autora bloga (to już wiecie, kto stoi za tym wpisem – przypis Prymitywna Kuchnia) za nadmierną kaloryczność… (tak, Prymitywna Kuchnia – wiecie, ta od żeberek, smażonego kurczaka, kaszanki i takich tam rarytasów – wypomina mi kalorie w batonikach na siłownię!). Na nic się zdało tłumaczenie, że przecież chodzi o okno węglowodanowe, że wtedy się nie liczy kalorii, że wtedy po prostu trzeba jeść węgle!!!

No dobrze… teraz więc zrobiłam danie DIETETYCZNE. Bez węglowodanów. W sam raz do zjedzenia po powrocie z siłowni, już po batonach – jako uzupełnienie białek, oczywiście :)

[Specjalnie zatem dla Kai stworzyłem kategorię „Dietetyczne, bez węglowodanów” – przypis Prymitywna Kuchnia]

Metryczka: 

Czas przygotowania: 30 minut

Dla ilu osób: dwie się najedzą

Ile ma kalorii: zatrważająco mało, jak na Prymitywną Kuchnię

Składniki na uzupełnienie białek (tak twierdzi Kaja):

  • 2 kawałki piersi z kurczaka (trochę mało precyzyjnie, Kaju może byś machnęła w komentarzy czy chodzi o jedną podwójną pierś, czy o dwie pojedyncze, małe, duże – przypis Prymitywna Kuchnia)
  • 750 gram szpinaku mrożonego w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka
  • Sól
  • Łyżka masła
  • 4 suszone pomidory

Przepis (kukuryku):

Ja zaczęłam od kurczaka – gotowałam go (bo od grillowania i smażenia śmierdzi w domu, a ja nie zafundowałam sobie jeszcze wyciągu), ale myślę, że grillowany będzie smaczniejszy. Do wody wrzuciłam mięso i gotowałam ok. 20 minut od doprowadzenia do wrzenia.

W tym czasie na patelnię wrzuciłam szpinak – podgrzewałam na najwyższym ogniu aż cały się roztopił, potem przerzuciłam na sito i odcisnęłam (można też wcześniej zostawić szpinak, żeby sam się rozmroził – mi się śpieszyło). Na patelni roztopiłam masło, dodałam szpinak, starty czosnek, trochę soli i mleko. Całość gotowałam jeszcze kilka minut, żeby smaki się połączyły.

Teraz wystarczy przełożyć szpinak na talerze, a na wierzch wyłożyć pokrojone w grube plastry piersi kurczaka i posiekane suszone pomidory. Gotowe! Smacznego!

baner_eboka

kurczak_na_szpinaku_2

kurczak_na_szpinaku_1

Podsumowanie
Przepis na
Kurczak na szpinaku
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Całkowity czas
Średnia ocen
5 Based on 4 Review(s)
Share Button

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273